Realitycheck voor Nederland! Chris Aalberts: 'Meeste jongeren spijbelen niet om klimaat, die willen een dagje vrij'

Geen categorie03 feb 2019, 18:00
Héhé, tenminste nog iemand die even logisch nadenkt. Aalberts deed vroeger zelf onderzoek naar politieke interesse onder jongeren en is van mening dat de 'klimaatspijbelaars' helemaal niet zo fanatiek en begaan met het klimaat zijn, maar gewoon een kans zien om zonder consequentie te kunnen spijbelen!
Dit levert natuurlijk flink wat jankreacties op van deugend links of anderzijds naïeve 'positieve houding naar het leven'-figuren, die graag willen geloven dat deze jongeren en masse en uit zichzelf op de been zijn gekomen om te strijden voor een degelijk klimaatbeleid. Aalberts is voor hun maar een zuurpruim die vooral kijkt naar 'de kleine minderheid' die misbruik maakt van 'iets heel moois'. Het andere argument is natuurlijk dat Aalberts eens wat minder zuur zou moeten doen en dit soort politiek activisme zou moeten steunen, want de politieke interesse is al zo laag. Je kunt het eigenlijk zo vooraf invullen.
Hij maakt echter gewoon een degelijk punt: Jongeren zijn doorgaans niet geïnteresseerd in politiek, snappen niet hoe het werkt, voelen zich machteloos en mogen toch niet stemmen. Dat zo'n scholier nu met een bordje over 'onze toekomst' op het Malieveld staat te blèren komt echt niet doordat hij zich heeft verdiept in de oersaaie klimaatrapporten, wetenschappelijke onderzoeken met bijkomende nuances, of een voortschrijdend inzicht in het effect van CO2 op zijn leefomgeving heeft ontdekt. Nee, 'dagje uit met klasgenoten onder schooltijd, zonder straf' klinkt dan toch wat aannemelijker.
Allerlei pretenties over het politiek bewustzijn onder scholieren wordt veelal ook alleen maar onderstreept door linkse figuren die het zelf ook roerend eens zijn met de noodzaak voor klimaatbeleid. Stonden er nu 30.000 scholieren op het Malieveld te roepen om een immigratiestop, dan hadden we het nu over de opkomst van extreemrechts, alt-right, xenofobie, nationalisme of racisme in de scholen en was nep-nieuws weer het grootste probleem van deze tijd. Dan had niemand het over politiek bewustzijn of een activistische jonge generatie. Nee, dan hadden we het over een misleidde jeugd of een verloren generatie en dat de leerplichtambtenaar maar hard op moet treden.
Deze kinderen zijn een politiek instrument geworden, of ze nou oprecht zijn of liever willen spijbelen, en een aanzienlijk deel van Nederland moedigt dit gewoon aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten