PVV-kiezers zijn economisch net zo links als Bosma (en Guevara)

Geen categorie11 dec 2011, 11:29

Bosma is natuurlijk de sociaaldemocratische strateeg (en het Kamerlid) van de PVV.  

Hij is degene die verantwoordelijk is voor de linkse economische koers die deze partij vaart. Toen zijn leider, Geert Wilders, nog lid was van de VVD was die namelijk ook qua economische zaken echt wel rechts. Maar ja, Bosma gelooft dat er economisch meer op links te halen valt, en dus is de PVV in dit opzicht simpelweg socialistisch te noemen.

De kiezer schijnt dat ook te hebben begrepen. Zie de uitslag van de meest recente peiling van Maurice de Hond:

Hoewel er ook deze week amper verschuivingen waren in politieke voorkeur (VVD en PvdA +1, D66 en SP -1) dienen zich grote (electorale) problemen aan voor de regeringscombinatie als er inderdaad tussen de 6 en 10 miljard bezuinigd moet gaan worden. 75% van de PVV-kiezers vindt namelijk dat de PVV niet aan die bezuinigingsronde mee moet doen.

Driekwart van de PVV-kiezers... Dat is geen gering gedeelte, zeg. Ongelooflijk eigenlijk. 

Of toch niet? Nou, nee, eigenlijk niet. Zoals gezegd is dit het gevolg van Bosmas strategie. Die denkt dat er heel veel (ex) PvdA-kiezers zijn die voor de PVV willen stemmen, omdat Cohen en de zijnen hun achterban 'verraden' hebben (qua immigratie en integratie, natuurlijk). Blijkbaar zit daar nogal wat in: de PVV moet het tegenwoordig niet langer hebben van boze VVD'ers, maar boze socialisten. En dus krijg je dit soort wanstaltige peilingen.

Op termijn is deze coalitie natuurlijk niet houdbaar. Nederland heeft dringend behoefte aan economische hervormingen en grootschalige (extra) bezuinigingen. Op een gegeven moment zullen de VVD en het CDA dan zaken moeten doen met andere partijen, denk daarbij vooral aan D66 en misschien zelfs de PvdA en GroenLinks (jawel, schokkend maar waar: deze oud-marxisten zijn tegenwoordig economisch minder links dan Wilders en de zijnen).

Hoe gaat de coalitie het jaar 2012 doorkomen? De PVV heeft, zou je denken, niets te winnen bij de val van het kabinet... maar misschien dat ze uiteindelijk wel iets te verliezen hebben als het kabinet blijft zitten. En ja, soms breekt een partij dan; niet omdat ze iets kunnen winnen, maar omdat ze bang zijn zetels te verliezen en de achterban te sterk tegen zich in het harnas te jagen. 

Kortom, volgend jaar kon weleens bijzonder interessant worden, ook al omdat Rutte aanstuurt op een Verenigde Staten van Europa; dat kan de PVV toch niet zomaar accepteren.

Foto: Photobucket.com.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten