De PVV doet het weer goed in de peilingen.
Met Prinsjesdag in het verschiet is de PVV ineens weer in opkomst. Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zou de partij van Geert Wilders namelijk 24 zetels binnenslepen als er nu verkiezingen waren. Dat zijn er negen meer dan bij de verkiezingen van 2012, toen die club genoegen moest nemen met 15.
De virtuele comeback (want eigenlijk is dat het; eerder stond de partij ook op 24 zetels - en zelfs meer) is behoorlijk gemakkelijk te verklaren. Ten eerste liep de situatie in het Midden-Oosten flink uit de hand tijdens de zomermaanden. De chaos daar en de opkomst van ISIS bevestigen Geert Wilders' continu waarschuwingen dat de (radicale) islam een grote bedreiging vormt voor de wereldvrede.
Daar komt nog eens bij dat de PVV-leider ook al tijden zegt dat
Nederland een extremistenprobleem heeft. Zelfs wegkijkers moeten hem gelijk geven nu het duidelijker dan ooit is dat dit klopt: er zijn de afgelopen maanden allerlei pro-ISIS demonstraties geweest in onze grote steden, en hele
moslimgezinnen zijn naar de 'Islamitische Staat' vertrokken om zich daar officieel te onderwerpen aan de nieuwe 'kalief' die er grote vreugde in schept om andersdenkenden massaal te vermoorden.
Geen wonder dus dat de PVV het steeds beter doet in de peilingen. Meer en meer mensen zullen concluderen dat Wilders het altijd 'goed heeft gezien' - of in ieder geval 'beter' dan het establishment.
Tenslotte spelen de negatieve verwachtingen van PVV-kiezers met betrekking tot de miljoenennota ook een rol.
PVV-kiezers zijn dus net zo negatief als SP'ers, en maar een beetje positiever dan 50Plus-kiezers (3% tegenover 0% positief, wat lachwekkend zou zijn als het niet zo ontzettend treurig was). Ze vinden het huidige kabinet niets en verwachten dat hun persoonlijke levensomstandigheden er de komende tijd wéér op achteruit gaan. Niet zo gek dat ze dan op een protestpartij als de PVV willen stemmen, natuurlijk.
Als Wilders dit soort cijfers wil verzilveren bij de volgende verkiezingen moet hij continu met serieuze alternatieven komen voor het kabinetsbeleid (want daar ontbreekt het nogal eens aan). Presenteer een plan om radicalisering effectief tegen te gaan (en dus niet door te zeggen dat mensen met maar één nationaliteit de Nederlandse moeten inleveren; Wilders weet net zo goed als ik dat dit helemaal niet mogelijk is), en kom tegelijkertijd met ideeën om de economie blijvend te stimuleren door lastenverlichtingen.
Doet Wilders dat niet dan verwacht ik dat de huidige opkomst van zijn partij een tijdelijk fenomeen zal blijken te zijn. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel.