De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima begint aan de middelbare school.
Ze gaat naar het gymnasium van Sorghvliet, een - aldus het Algemeen Dagblad - "warme, ietwat elitaire school waar een leerling geen nummer is." AD-redacteur David Bremmer weet dat omdat het zijn oude school is.
Hij legt uit:
Tegenwoordig is Sorghvliet zélf het fort, want omwille van Amalia's veiligheid zijn zeker zeven camera's geïnstalleerd. Amalia treft in essentie dezelfde school als in mijn tijd. Om te beginnen krijgt ze les van talloze oude docenten. Het is verbazingwekkend hoeveel er nog in dienst zijn.
Eén van de opmerkelijke aspecten van Sorghvliet is dat er bijzonder weinig afvallers zijn. Als kinderen eenmaal naar de school gaan maken ze hun opleiding vrijwel altijd af. Dat is - helaas - nogal anders bij andere scholen, ja ook bij gymnasia.
Leraar Latijn Edwin van der Horst legt uit:
"Wij pamperen onze leerlingen een beetje, op een of andere manier verzinnen we altijd wat om iedereen er bij te houden."
Met andere woorden: Sorghvliet klinkt als een prima school voor een prinses. Het niveau van het onderwijs is hoog, en leerlingen worden actief aangemoedigd om het beste uit zichzelf te halen. Als ze gemiddeld een 8 staan kunnen ze bijvoorbeeld extra vakken volgen, waaronder Chinees. Hoewel China's economie minder snel groeit dan veel experts jaren geleden voorspelden is het natuurlijk wel degelijk een grote macht in wording (hoewel nog geen supermacht). Het is daarom bijzonder handig voor iedereen om die taal te leren - en dat geldt zeker voor iemand die bestemd is om koningin te worden.