Hebben agenten nog wel enig verantwoordelijkheidsgevoel?
Het lijkt erop van niet. Actievoerende politieagenten hebben het briljante plan opgevat om te gaan staken tijdens grote popfestivals en evenementen. Fantastisch. De situatie moet even goed uit de hand lopen - het liefst met een paar sterfgevallen -, zodat er weer waardering wordt afgedwongen voor de sterke arm der wet. Maar dit werkt natuurlijk averrechts. Het laat alleen maar zien hoe diep de politie gezonken is.
Op het moment dat je voor het beroep agent kiest, dan neem je een bepaalde morele verantwoordelijkheid. Je kiest ervoor je professioneel in te zetten voor de veiligheid in het land. Dat is belangrijk werk.
Deze verantwoordelijkheid kun je niet zomaar even aan de kant zetten. Ook niet als je toch liever wat meer betaald zou krijgen, of wanneer je vindt dat je wat meer waarding zou moeten krijgen voor het zware werk dat je levert.
Natuurlijk moeten agenten wel kunnen protesteren wanneer er in Den Haag niet naar ze geluisterd wordt. Het zou absurd zijn wanneer ze helemaal geen mogelijkheid hadden om hun mening te kunnen ventileren. De eerdere acties waren dan ook heel geschikt. Geen bonnen uitschrijven, prima! Daarmee raak je inderdaad vooral je werkgever en maak je geen slachtoffers onder de Nederlandse bevolking.
Maar op het moment dat je je werk neerlegt bij evenementen zoals Pinkpop, Dance Valley en de Amstel Gold Race, dan kun je ervan uit gaan dat het misgaat. Nu werkt dat natuurlijk wel goed voor de publiciteit, een sterfgevalletje of drie, vier. En misschien dat ze dan in Den Haag ineens wel willen luisteren.
Maar dit is werkelijk te gek voor woorden. Je kunt de veiligheid van duizenden mensen niet zomaar even op het spel zetten omdat iets je niet zint. Als agent draag je verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de Nederlandse burger. En als je die zomaar naast je neerlegt, ben je die hogere beloning en grotere waardering absoluut niet waard.