Politie schatte gevaar voor vermoorde Linda niet goed in

Geen categorie14 aug 2015, 16:00
Er werd over en weer aangifte gedaan tegen de ander door Linda en haar ex-vriend, John F. Daarom greep de politie niet in toen Linda beweerde dat John een illegaal vuurwapen had.
De 28-jarige verpleegster Linda van der Giessen werd afgelopen maandag doodgeschoten door haar vriend John F. Onmiddellijk na de schietpartij werd bekend dat Linda bang was voor John en verscheidene malen aangifte tegen hem had gedaan vanwege huiselijk geweld. Ondanks haar vele klachten deed de politie weinig tot niets om haar te beschermen. Dit gaf haar ex uiteindelijk de mogelijkheid om haar te vermoorden.
Veel mensen hebben zich de afgelopen dagen afgevraagd hoe zoiets kon gebeuren. Geweld tegen vrouwen wordt - godzijdank - zwaar afgekeurd door onze maatschappij en we geloven allemaal dat we een systeem hebben opgezet waarmee we dit soort arme vrouwen kunnen beschermen. Klopt dat niet?
Het Algemeen Dagblad heeft gesproken met experts - en politieagenten - en komt tot de conclusie (waarbij het strafrechtexpert Sidney Smeets citeert):
"De politie moet natuurlijk iedere melding individueel inschatten, maar menselijk gezien is het wel begrijpelijk dat je bij mensen die steeds ruzie hebben en over en weer de politie bellen, denkt: het zal allemaal wel, dit is al de zoveelste keer.''
Met andere woorden, terugkijkend zou je kunnen stellen dat het een menselijke fout van de politie was, maar wel één die - in ieder geval in de ogen van Smeets - te begrijpen is. Van der Giessen en F. deden vaker aangifte tegen elkaar en hadden continu (slaande) ruzie. Het is zeer wel mogelijk dat lokale politieagenten het op een gegeven moment wel gehad hadden en dachten dat het allemaal niet verder uit de hand zou lopen.
Daar staat tegenover dat er mensen zijn die stellen dat er in dit soort gevallen altijd moet worden ingegrepen, zéker als er sprake is van een vuurwapen. Daarbij merken ze op dat er wel vaker niet wordt gehandeld terwijl dat eigenlijk wel moet. Stichting Zijweg - een belangenorganisatie voor mensen in deze situaties - stelt zelfs dat het 'geen incident' is. Daarom wil de organisatie dat het huidige systeem op schop wordt gezet en dat er een nationaal protocol komt voor huiselijk en/of relationeel geweld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten