Yvo van Kuijck, vicepresident van het Hof in Arnhem, klaagt in de Volkskrant dat politici "het TBS-stelsel om zeep helpen". Zelden heb ik zulk goed nieuws gelezen.
Ja, goed nieuws.
Ons TBS-stelsel is namelijk zo lek als een mandje. We maken er een ongelooflijke bende van met z'n allen: psychopaten ontsnappen bijna wekelijks uit hun inrichtingen, waarna ze vervolgens weer de fout ingaan en iemand verkrachten dan wel vermoorden of op zijn minst overvallen.
Helaas vindt Van Kuijk dat allemaan nonsens. Deze rechter is
boos en teleurgesteld dat het aantal TBS-opleggingen in de afgelopen vijf jaar gehalveerd is. Als je je vooral druk maakt over
gerechtigheid is dat natuurlijk iets om heel
blij van te worden, maar jammer genoeg heeft dit schoolvoorbeeld van wat er allemaal mis is met de rechtspraak daar
een andere mening over:
Volgens Van Kuijck komt steeds meer nadruk te liggen op veiligheid en opsluiten, terwijl een tbs-behandeling het recidivegevaar flink omlaag schroeft. Zon 80% van de tbser valt niet terug in zn criminele gedrag, aldus Van Kuijck. "Maar als er eentje in de fout gaat hoor je dat meteen", zegt hij in de krant.
Ja raar he? Dat we nogal veel praten over een losgelaten (of beter: ontsnapte) TBS'er die er lustig op los verkracht of moordt? Vreemd hoor!
Een goede oplossing is dan natuurlijk om harder te straffen: verkrachting? 20 jaar. Moord? Levenslang - altijd, zonder uitzondering.
Maar Van Kuijk heeft nog meer te klagen:
Rechters leggen minder vaak tbs op. Ook zijn klinieken huiverig met verlof. Behandelaars durven de grote aandacht voor ontsnappingen minder vaak verlof aan te vragen. Verlof is een belangrijk onderdeel van de behandeling, omdat de tbs'ers weer terug moeten keren in de maatschappij. Zonder verlof is het verblijf in de tbs-kliniek steeds langer.
Och, arme criminelen toch! Moeten ze zomaar wat langer vastzitten om behandeld te worden zodat de samenleving tegen ze beschermd kan worden?
Rechter Van Kuijck, uw woorden zijn wat mij betreft niet reden om ons zorgen te maken, maar om een feestje te geven. In het verleden gaven rechters mensen veel te gemakkelijk TBS: het werd bijna gezien als een ideale manier om mensen vooral niet te straffen. Als je maar een beetje een trauma had (zeg: als je vroeger hard gevallen was van je fiets) moest je al 'behandeld' worden en hoefde je niet naar de gevangenis.
Prima dus dat politici bezig zijn het TBS-systeem "kapot te maken". Hoe kapotter, hoe beter.