De nieuwste peiling van I&O bevestigt andere recente peilingen wat betreft zetelverdelingen in de Tweede Kamer, en geeft ons een interessant kijkje in het referendum over de Sleepwet dat volgende maand gehouden zal worden.
Jawel: het is weer eens tijd voor een peiling, waarin we mogen meekijken over de schouders van de Nederlandse kiezer, die over drie jaartjes toch 'alweer' een keuze zal moeten maken tussen de vele partijen die ons land rijk is. Dat is nog een aardig poosje, maar desondanks is het meer dan interessant: we zien immers mooi hoe bepaalde ontwikkelingen effect hebben op ons stemgedrag.
De peiling die we vandaag mogen bekijken is van I&O Research, dat haar resultaten voor deze maand bekend heeft gegeven. Daarbij moet wel meteen vermeld worden dat het gebaseerd is op de stemming onder kiesgerechtigde Nederlanders vóór Halbegate en het aannemen van de mensenrechtenschendende nieuwe donorwet. We zullen dus nog even moeten wachten om erachter te komen hoezeer Rutte III en haar partijen daarop allemaal afgestraft zullen worden. Desalniettemin is het een waardevolle peiling die bewijst dat zelfs zonder al dat gedoe het kabinet niet bepaald geliefd is: zowel de VVD (-4) als het CDA (-5) en D66 (-1) verliezen zetels ten opzichte van de verkiezingsuitslag van vorig jaar. Alleen de ChristenUnie weet zichzelf te handhaven, en krijgt er zowaar een zetel bij: waarschijnlijk omdat haar stempel op het kabinet minimaal is, en de christendemocraten dus als minder verantwoordelijk worden gehouden voor de janboel die er tot nu toe gecreëerd is. Het mes snijdt echter aan beide kanten: in het - nogal onwaarschijnlijke - geval dat Rutte III er opeens wél wat van weet te bakken, zullen ze daar ook minder van profiteren. Zolang dat puurhypotethisch blijft, kan Gert-Jan Segers echter gerust ademhalen.
Wie óók kan lachen, is Thierry Baudet: ondanks de niet bepaald positieve berichtgeving rondom vermeend racistische uitspraken van Forum-gemeenteraadskandidaat Yernaz Ramautarsing en zorgen over een beperkte democratie binnen de partij, blijven de peilingsgoden Baudet en Hiddema onverminderd gunstig gestemd: maar liefst dertien zeteltjes zouden er met Forum-leden gevuld mogen worden, in tegenstelling tot de twee die nu net genoeg ruimte bieden voor het duo. Grote verliezer daarentegen is Wilders, die vier van zijn twintig plekken zou moeten inleveren. En ook bij de Nederturkse partij DENK zou één van de drie zetels weggekaapt worden - jammer zeg.
En dan valt er nog één en ander te zeggen over het referendum over de Sleepwet, dat op 21 maart tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen gehouden wordt. En het ziet er niet goed uit voor tegenstanders van de wet die inlichtingendiensten meer macht geeft:
Het verschil tussen voor- en tegenstanders van de ‘sleepwet’ is kleiner geworden. Nu is 42 procent voor de nieuwe inlichtingenwet, terwijl 28 procent tegen is. De groep die het nog niet weet, is gegroeid tot 30 procent. Laten we deze groep buiten beschouwing, dan is de verhouding tussen voor- en tegenstanders 60/40. Dit is vrijwel onveranderd ten opzichte van eind oktober, toen deze verhouding 62 procent voor en 38 procent tegen was.
Maar laten we wel wezen: zelfs al zou 100% van ons 'tegen' stemmen, dan nog zou die wet er wel komen. Referenda negeert Rutte immers lachend, al helemaal nu hij ze permanent gaat afschaffen - een proces dat vandaag officieel begonnen is. Het is dat de verkiezingen op dezelfde dag vallen, maar anders zou je net zo goed thuis kunnen blijven.