Van 'grote' verschuivingen kunnen we nog steeds niet spreken in de nieuwste peiling, maar de verschuivingen die zich voordoen zijn zeker niet in het voordeel van onze premier. De partij van Mark Rutte doet het al tijden niet bepaald geweldig in de
peilingen. Ja, hij is de grootste, maar de 20-nogwat zetels waar hij naar kan uitkijken zijn natuurlijk een schijntje vergeleken met de 41 die hij er nu heeft. En dat is ook niet zo'n verrassing: kiezers rekenen het hem keihard aan dat hij de leugenachtige rampencoalitie met de PvdA is aangegaan, die daarvoor zo mogelijk nóg harder gestraft wordt door het electoraat.
Nee, de harde achterban van de
VVD is boterzacht geworden, en dat betekent dat er aan alle kanten stemmen gesprokkeld moeten worden. En dat is door de enorme versplintering in ons parlement nou niet bepaald een makkelijke taak geworden. De meeste voormalige VVD-stemmers, waaronder ikzelf, zien immers dondersgoed dat dit een partij is die eigenlijk nergens voor staat. Het is geen partij waar je nog uit volle overtuiging op stemt, en dan haken velen toch af. Nee, Rutte cum suis moeten het vooral hebben van de strategische stemmers, maar dan moet er wel een passende strategie zijn natuurlijk. Op dit moment lijkt er namelijk niet zoveel strategisch aan te zijn: wat heb je er nou precies aan als we weer een sterke VVD creëren?
Bar weinig, tenzij dat er voor zorgt dat die gemene fascisten van de
PVV dan niet aan de macht komen natuurlijk! Dat is al tijdenlang de insteek van de VVD: vergroot het vermeende gevaar van Wilders nog eens even stevig uit, en probeer duidelijk te maken dat het hier om een keuze gaat tussen het goede - de VVD dus - of het kwade - vul maar in. Een tweestrijd dus, die de VVD inderdaad aardig wat stemmen op zou kunnen leveren. Probleempje is alleen: die hele strijd bestaat niet.
Nederland doorziet die bangmaak-taktiek van Rutte immers keihard en gaat vooralsnog gewoon voor de partijen waar ze zich het meeste thuisvoelen. En dat is pijn voor zowel de VVD als de PVV: die eerste gaat één zetel naar beneden en die laatste maar liefst vier, waarmee ze op respectievelijk 26 en 24 zetels uit zouden komen. 24 zetels, dat is ongeveer 1/6 van de Tweede Kamer: nou niet echt een enorm gevaar, zou je zeggen.
Andere partijen waar men zich kennelijk meer thuisvoelt profiteren vanzelfsprekend van die ontwikkeling:
[caption id="attachment_161878" align="aligncenter" width="550"]
Kantar Public" width="550" height="266" /> Bron foto: Kantar Public[/caption]
D66 is - God verhoede - hard op weg om de tweede partij van het land te worden, en ook de rest van links doet het niet slecht. Het CDA die zich de laatste week leek te profileren als de partij die wel eens een belangrijke coalitiepartner zou kunnen worden blijft echter stabiel met 17 zetels. Goed nieuws is echter dat Forum voor Democratie eindelijk weer eens winst behaalt in deze peiling: op dit moment zouden ze één zetel krijgen.
Voor onze premier is dat alles echter een schrale troost: het loopt allemaal niet echt zoals hij wilde. Dus Mark: probeer je partij nou weer eens om te bouwen tot een partij die mensen trekt omdat het Nederland wat te bieden heeft, in plaats van dat het 'de laatste vesting tegenover Wilders' zou zijn. Dát zou nou eens een écht positief verhaal zijn.