Peiling: Nederland wil af van alle splinterpartijtjes. Meerderheid steunt kiesdrempel van ten minste 5%

Geen categorie16 apr 2017, 11:15

Opmerkelijk: zelfs de aanhangers van kleine partijen steunen met niet onaanzienlijke aantallen de invoering van een kiesdrempel.

Als het aan de Nederlandse kiezer ligt, komt er zo snel mogelijk een kiesdrempel. Een kleine meerderheid - 51% van de ondervraagden - gaf vandaag bij Maurice de Hond namelijk aan wel oren te hebben naar een nieuw parlementair systeem waarbij kleine partijen geweerd zullen worden:

stelselpeiling 16-4-2017

Zoals u in bovenstaande tabel kunt zien is er voor andere staatkundige vernieuwingen echter geen meerderheid, al is een significante minderheid wél voor een invoering van een bindend correctief referendum. Nederlanders vinden kennelijk dat er een teveel kleine partijen in de Kamer zitten - SGP, CU, DENK, 50PLUS, PvdD en FVD. Al deze partijen zouden verdwijnen met een dergelijke noviteit. Opmerkelijk: 70% van de 50PLUS-kiezers en 46% van de FVD-aanhangers vindt dat kennelijk geen enkel probleem.

Nederland is één van de weinige landen in de wereld waar überhaupt geen kiesdrempel geldt - de Belgen en de Duitsers werken allebei met kiesdrempels van tenminste 5%. Die landen doen dat om de bestuurbaarheid in hun democratieën te vergroten. Daar komt bij dat Duitsland erg slechte ervaringen heeft met een wirwar aan politieke partijen - zie de Weimar-republiek van begin 20e eeuw. Vandaar dat een partij daar minstens één op de twintig stemmen moet halen om zitting te mogen nemen in de Bondsdag.

En als het dus aan ons Nederlanders ligt, gaan wij onze buurlanden imiteren. Welnu, wellicht dat de Nederlandse kiezers op hun wenken bediend zullen worden, want in december maakte het CDA bekend te werken aan plannen om een kiesdrempel in te voeren van 3 á 4 zetels. De VVD had wel oren naar dit plan, en stelde zelfs voor om een minimum van 7 zetels te hanteren. Ook De Telegraaf maakte bij monde van Paul Jansen in 2015 al bekend initiatieven te zullen steunen die moeten leiden tot de invoering van een kiesdrempel in de Nederlandse politiek.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten