Partijvoorzitter Peetoom weigert de leden een partijleider te laten kiezen. Daarmee wil ze vooral vice-premier Verhagen pesten. Volgens NRC Handelsblad liggen de zaken er zo voor:
Peetoom heeft moeite met groots opgezette verkiezingen, ook als deze uitsluitend onder CDA-leden plaatsvinden, omdat ze vreest voor ongeschikte kandidaten. CDA'ers met een belangrijke positie zouden zich wellicht niet kandideren, uit vrees voor reputatieschade bij een verloren verkiezingen. De meerderheid gaat voor safe, zegt een van de leden van het partijbestuur. Anders zou iedere dorpsgek, CDA-lid of niet, zich kunnen opwerpen als leider. Daarom wil Ruth liever aanwijzen.
Volgens de links-progressieve dominee zouden er ongeschikte kandidaten opstaan als de leden aan het woord gelaten worden. Ironisch genoeg geeft haar eigen verkiezing laten zien dat dat inderdaad het geval is: de zwakke, zweverig-links geprofileerde Peetoom schopte het zowaar tot partijleider. Maar dat is niet de belangrijkste reden dat ze graag zelf iemand wil aanwijzen. Dat heeft namelijk alles te maken met één man: Maxime Verhagen.
Voor de duidelijkheid, Verhagen is - voor zover we weten - geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Hij heeft er nooit een al te groot geheim van gemaakt heel graag premier te willen worden. Daartoe biedt het lijsttrekkerschap van het CDA voorlopig geen perspectief. Heel verrassend was het dan ook niet toen hij begin januari in Elsevier vertelde dat hij geen partijleider wil worden.
Er was wel iets anders opvallend aan het bewuste Elsevier-interview. Tegelijkertijd met zijn persoonlijke ontboezeming, gaf hij aan de voorkeur te geven aan een verkiezing voor het partijleiderschap. Als dat hem lukt, perkt hij de macht in van de linksdraaiende yoghurt die Landelijk Bestuur heet. In feite: Ruth Peetoom. Voor deze move had hij achter de schermen al steun vergaard bij oud-partijvoorzitters Marja van Bijsterveld (thans minister van Onderwijs) en Henk Bleker (staatssecretaris van EL&I). Het mag geen verbazing wekken dat Peetoom hier niet heel erg blij mee is.
Wat er achter de schermen gaande is in het kamp-Verhagen, is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat hij een kandidaat heeft klaarstaan die namens het overgrote deel van de CDA-achterban (confessioneel-rechts) de strijd aan moet gaan met Samsom, Wilders en Rutte. Verhagen is beter in staat een kandidaat te lanceren dan Peetoom. De leden zouden bovendien nooit voor een Peetoom-achtig zweeftype gaan als er een goede, rechtse kandidaat voorhanden is. Ik sluit echter niet uit dat Verhagen helemaal geen politiek-strategische motieven heeft voor zijn pleidooi.
Maxime Verhagen zit op een '
superministerie'.
Minister van Bijna Alles, schreef
Vrij Nederland. En toch komt er niet zoveel uit zijn handen. Volgens insiders zint het Verhagen niet, evenals het feit dat hij op zijn ministerie zit opgescheept met de mediageile Henk Bleker als staatssecretaris. De verhoudingen zouden zo slecht zijn, dat Bleker niet eens meer hoeft te proberen Verhagen te bereiken. De ambtenaren van de vice-premier geven contactverzoeken überhaupt niet door.
Hopelijk zijn die verhalen overdreven. Toch komt de mammoettanker Verhagen langzaamaan op gang. Hij ijverde voor de draak die '
netneutraliteit' heet en werpt zich binnen zijn eigen partij op als hervormer. Het is verre van uitgesloten dat hij zich de komende tijd publiekelijk in interne partijdiscussies gaat storten. Daarmee zou een nachtmerrie uitkomen voor Ruth Peetoom. Een CDA'er die populairder, politiek handiger en bovenal rechtser is dan zij, dat kan alleen maar slecht aflopen. Maar jongens, laten we vooral hopen dat Verhagen de strijd echt aangaat.