Minister Bruins komt met vervelend nieuws vandaag, het medicijntekort zal voorlopig nog lang niet zijn opgelost. Sterker nog het zal alleen maar erger worden, er dreigt een verdubbeling aan te komen. Volgens de minister is dit de realiteit waar we voorlopig maar mee moeten doen. Fijn om te horen als je als patiënt zijnde afhankelijk bent van je medicatie.
Steeds meer mensen in de wereld zijn financieel in staat om medicijnen aan te schaffen. Dit op zich zelf staand klinkt uiteraard fantastisch, het neveneffect is echter dat het totale aantal geproduceerde medicijnen niet mee groeit met de vraag. Dit levert dus enorme tekorten op.
"Steeds meer mensen in de wereld hebben toegang tot medicijnen. Dat is op zichzelf heel goed, maar het levert problemen op als je voor een bepaald geneesmiddel maar een of twee producenten hebt."
Als oplossing moeten er dus of meer farmaceuten komen óf de bestaande farmaceuten zullen hun productie flink omhoog moeten schroeven. De vraag is hoe reëel de laatste optie is.
Door de strenge EU eisen nemen al jaren de kwaliteitseisen toe, hierdoor kunnen sommige producenten simpelweg niet leveren aan ons. Dit zorgt er dus voor dat we de komende tijd een tekort hebben die hoogstwaarschijnlijk steeds groter wordt.
Minister Bruins wil niet dat Nederlanders meer gaan betalen voor medicatie maar sluit het toch niet helemaal uit, als een medicijn schaarser wordt gaat de prijs hoe dan ook toch omhoog. Over de vraag hoe het staat met de aanleg van de noodvoorraad moeten we vooral niet te veel optimisme koesteren. Het gaat namelijk traag en duurt nog enkele jaren voordat we iets van resultaat zien.