Islamabad wil neutraal blijven.
Pakistan gaat trouwe bondgenoot Saoedi-Arabië niet ondersteunen in het conflict in Jemen. Het parlement keurde na een debat van vijf dagen in de hoofdstad Islamabad een resolutie in die zin goed. 'Pakistan moet in het conflict neutraal blijven', luidt het in de resolutie. Het land staat echter aan de zijde van Saoedi-Arabië, mocht de territoriale integriteit van dat koninkrijk bedreigd worden.
Aangezien de resolutie unaniem werd aangenomen kunnen we ervan uitgaan dat de regering doet wat het parlement wil. Je moet als president immers wel bijzonder veel lef hebben om in dit soort zaken - van oorlog en vrede - in te gaan tegen de denkbeelden van de volksvertegenwoordiging. Als het dan anders gaat als je wilde is het einde van je carriere bijzonder snel in zicht.
De reden dat Pakistan niets doet? Saoedi-Arabië heeft haar bondgenoot om soldaten, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen gevraagd, maar
Iran liet de afgelopen week juist weten dat het bijzonder op prijs zou worden gesteld - ahem, kuch,
denk erom - als Islamabad zich er niet mee bemoeit. Hoewel Pakistan een soennitisch land is zijn regeringsfunctionarissen daar blijkbaar zo van onder de indruk dat ze het niet aandurven om in te gaan tegen de wensen van de islamistische dictator Ayatollah Khamenei.
Ondertussen gaan de gevechten stug door in Jemen. De Verenigde Naties zeggen al dat men meer tijd nodig heeft om de lokale bevolking te helpen Het is dan aan Saoedi-Arabië en haar Arabische bondgenoten om de aanvallen tijdelijk te staken zodat er voedsel, medicijnen, etc. naar Jemen kan worden gebracht.
Pakistans reactie op het verzoek van Saoedi-Arabië en het dreigement van Iran (want dat was het), bewijst maar weer eens dat de politiek in het
Midden-Oosten bijzonder gecompliceerd is. Het ene moment is het ene land een bondgenoot van het andere, een dag later is alles anders. En dat gaat jaar in, jaar uit zo door.