Door een politieagent.
Hoeveel macht en invloed islamitische fundamentalisten hebben in Pakistan, vraagt u?
Nou, wat denkt u hiervan? Dat critici van de islam hun leven niet veilig zijn in Pakistan is opnieuw gebleken. Twee dagen nadat een christelijk echtpaar is vermoord vanwege godslastering, is een man door een politieagent doodgehakt omdat hij de metgezellen van de profeet Mohammed zou hebben beledigd.
Het slachtoffer heette Tufail Haider. Woensdagavond laat werd hij gearresteerd in de stad Gujrat nadat hij in elkaar was geslagen door booslims die het niet konden waarderen dat hij enigszins negatieve opmerkingen maakte over de islam. In een normaal land worden de aanvallers dan opgepakt, maar helaas, Pakistan is alles behalve normaal.
Haider werd dus in de cel gegooid. In plaats van pas op de plaats te maken ging hij door met het verkondigen van zijn denkbeelden over de 'metgezellen van de profeet,' die door veruit de meeste moslims bijzonder geëerd worden omdat ze zo rechtschapen zouden zijn geweest.
Eén van de aanwezige agenten was blijkbaar een extremist en kon zich rond vuur in de morgen niet meer inhouden. Hij pakte een hakbijl - ja, serieus - opende de celdeur en viel Haider onmiddellijk aan. Haider werd enkele malen in zijn keel gehakt... en dat was het dan. Einde oefening voor deze islamcriticus.
Eerder deze week werd een christelijk echtpaar al vermoord omdat zij volgens een lokale radicale prediker pagina's uit de koran hadden verbrand. Of dat zo is valt te betwijfelen; christelijke Pakistani's weten wat de resultaten zijn van dergelijk gedrag en nemen dit soort risico's normaal gesproken niet. De kans is dan ook groot dat ze gewoon vermoord zijn omdat ze geen moslims waren. In de ogen van extremisten is dat reden genoeg om mensen op brute wijze om het leven te brengen.
Het ergste van dit soort verhalen is dat het westen nog altijd zaken doet met Pakistan. We hoeven dit soort wangedrag helemaal niet te accepteren. Natuurlijk, Pakistan is een kernmacht, maar dat betekent niet dat het westen geen middelen heeft om druk uit te oefenen op dat land. Houd maar eens op het
verzenden van financiële hulp, om maar een voorbeeld te geven, en maak de Pakistaanse regering duidelijk dat dit soort vreselijke misdaden niet langer geaccepteerd worden. Is dat niet voldoende? Jammer dan, schroef de druk dan maar op... en steeds verder, en verder, en verder tot er daadwerkelijk iets verandert.
We kunnen de cultuur van Pakistan niet zomaar even snel veranderen, maar we kunnen er misschien wél voor zorgen dat de autoriteiten het begrip 'mensenrechten' iets serieuzer gaan nemen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.