Twee grote supermachten stonden afgelopen tijd tegenover elkaar. Niet Rusland en de Verenigde Staten, zoals in de Koude Oorlog, maar de Verenigde Staten en China. Donald Trump is een handelsoorlog gestart met een groot deel van de wereld, waaronder China. De reden is dat Trump het 'onrechtvaardig' vindt dat er een zo groot handelstekort is.
China heeft beloofd meer Amerikaanse goederen en diensten af te nemen. Volgens de Chinezen "omdat dat voldoet aan de groeiende consumptiebehoeften van het Chinese volk en omdat het nodig is voor een kwalitatief hoge economische ontwikkeling".
Concrete cijfers werden er na de onderhandelingen niet genoemd. Iets dat Lawrence Kudlow, de belangrijkste economisch adviseur van Trump, vrijdag nog wel deed. Hij noemde 200 miljard dollar "een mooi getal" als het ging om afspraken over het terugdringen van het handelstekort.
Het zijn nog niet echt concrete cijfers en concrete plannen, maar het is wel een overwinning voor de conservatieve president. De directe confrontatie met China lijkt, net als in veel scenario's afgelopen tijd, vruchten af te werpen, want deze overeenkomst heeft zeker consequenties.
Het is de zoveelste overwinning voor Donald Trump. Hij lijkt op een primair niveau door te hebben hoe diplomatie werkt en wat er uit kan komen door welke strategie. Of die daarmee vrienden maakt? Waarschijnlijk niet, maar het helpt wel om dingen voor elkaar te krijgen.