Ondanks dat er geen concrete aanwijzingen zijn volgens minister Grapperhaus neemt de overheid toch, 'uit voorzorg', maatregelen om beveiligingssoftware Kaspersky in de ban te doen. Zo meldt het AD. De antivirussoftware van Kaspersky Lab, opgericht door een ex-KGB'er en heeft, zoals zovele 'cybersecurity' softwarebedrijven, nauwe banden met inlichtingendiensten. Op zich klinkt dit allemaal vrij aannemelijk, dus wat is nou precies het probleem?
De hypocrisie of onwetendheid van de overheid! Een tijd geleden werd namelijk bekend dat zowel
Intel als
AMD (zij het in mindere mate), beide processorfabrikanten, zogenaamde 'backdoors' hadden ingebouwd op verzoek van de Amerikaanse NSA. Dit houdt in dat hoe goed je computer ook beveiligd is, er in de hardware sowieso een opening is voor hackers en inlichtingendiensten. Als de Nederlandse overheid zich dus echt zorgen maakt om hackers en cybersecurity, zou het dit punt eerst moeten adresseren. Want een opening in de beveiliging door hardware kan door iedereen misbruikt worden!
Het is dan ook allerminst opvallend te noemen dat de Nederlandse overheid Kaspersky vanwege 'Russische wetgeving' (zo'n beetje ieder land heeft wetgeving omtrent telecombedrijven en inlichtingendiensten) in de ban doet. Of ze nu verder gaan met Windows Defender hangt af van het advies van het pratende paperclipje in Word '97. Als die al niet gehackt is natuurlijk.
Het bedrijf Kaspersky Lab betreurt de beslissing en krijgt de Nederlandse overheid niet op andere gedachten, zelfs na aankondiging van hun verhuizing naar Zwitserland.