1. Home
  2. OV-idiotie: reizen met korting duurder dan zonder

OV-idiotie: reizen met korting duurder dan zonder

Geen categorie25 aug 2011, 18:59
We wisten natuurlijk al lang dat de OV-chipkaart een geweldige mislukking is, maar dat je er met korting duurder mee reist dan zonder is toch enigszins een verrassing. 
Uit onderzoek blijkt dat houders van een OV-chipkaart er verstandig aan doen geen gebruik te maken van hun (mogelijke) korting.

Bus- en treinreizigers die op hun ov-chipkaart een kortingsproduct hebben geladen, komen regelmatig duurder uit dan reizigers die zonder korting rijden.

Dit wordt veroorzaakt door de slechte samenwerking tussen de verschillende vervoersregio’s. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van het OV-loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, meldt persbureau Novum.

Als je niet beter wist zou je bijna denken dat men dit expres zo doet. Maar nee, men is niet op geld belust, maar simpelweg incompetent. Was het maar te wijten aan een stel manangers met geldhonger. Dan zou het probleem nog vrij gemakkelijk op te lossen zijn. Helaas, de mensen achter de OV-chipkaart - en de mensen die werken in het OV - hebben gewoon geen idee waar ze mee bezig zijn. Ze doen maar wat. Het resultaat is dat de reiziger flink wordt afgezet - oh en dat hij zich in zijn handjes mag knijpen als hij op tijd arriveert op de plaats van bestemming.
Het meest trieste is nog wel dat dit probleem alleen in Nederland bestaat. In bijvoorbeeld zowel het Verenigd Koninkrijk als in Turkije gebruikt men ook een OV-kaart. En daar werkt het wel. Sterker nog, daar is de gemiddelde burger er buitengewoon blij mee.
Voorbeeldje: ik woon in Izmir, aan de westkust van Turkije. Ik heb een onpersoonlijke pas. Die laad ik om de zoveel tijd op: zet er gewoon wat geld op. Deze pas staat niet op mijn naam, er wordt niet bijgehouden waar ik naartoe reis. Je checkt gewoon in en betaalt; niks geen uitchecken. 
Het werkt prima. Het is zeer betaalbaar om met het OV te reizen en de kaart works like a charm. Als je die kaart kwijt raakt vraag je gewoon een nieuwe aan; zo gebeurd. 
In het VK heeft men blijkbaar de mogelijkheid om de kaart automatisch te uploaden (en dus wel op de eigen naam te zetten). Maar ook daar kan je er voor kiezen 'anoniem' te reizen.
Maar Nederland zal Nederland weer eens niet zijn als de OV-leiding (en de politiek) er hier een enorme rotzooi van weten te maken (en dan ook nog eens op een zogenaamd buitengewoon innovatieve manier informatie verzamelen over uw reisgedrag). Een stel figuren die nog geen eens een ei kunnen bakken hebben het hier namelijk voor het zeggen. Deze lieden hebben weliswaar gestudeerd, maar iets kunnen, ho maar. Nou ja, praten en excuses verzinnen. Dat kunnen ze perfect. Voor de rest zijn ze volstrekt irrelevant, op zijn best, en een gigantisch maatschappelijk probleem op zijn slechtst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten