Oud-premier Piet de Jong leidde een buitengewoon lang leven waarin hij alles zag en meemaakte dat een mens maar kán meemaken.
Toen Wall Street instortte in 1929 was Piet de Jong 14 jaar oud. Toen de nazi's Nederland binnenvielen was hij 25 jaar oud, en hij was 30 toen Nederland eindelijk bevrijd werd.
[caption id="attachment_144008" align="aligncenter" width="562"] Imperial War Museums (bron: Wikimedia Commons). Britse Sherman tanks bevrijden Valkenswaard in september 1944.[/caption]
Op zijn 35e begon het herstel van de Nederlandse economie pas echt, en in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zag hij dat Nederland rijker en welvarender dan ooit werd, dit mede dankzij vergaande technologische ontwikkelingen.
Als jonge jongen zag Piet zijn moeder de vuile was met haar hand wassen. Na het eten waste ze het bestek en de borden af. Alles ging met de hand. Er waren weinig tot geen auto's op de weg en de uitvinding van de televisie liet nog letterlijk decennia op zich wachten.
[caption id="attachment_144009" align="aligncenter" width="853"] Fletcher6 (bron: Wikimedia Commons). De eerste massa-geproduceerde televisie in de wereld verscheen in 1946 op de markt. Piet de Jong was toen al 31 jaar oud.[/caption]
Toen Piet de Jong stierf woonde hij in een land waar veel gezinnen twee auto's hebben, waar elk huis minstens twee en vaak drie televisies heeft, waar het Internet volkomen normaal is, en waar de gulden al jaren niet meer bestaat.
De Jong had niet alleen een lang en mooi leven, maar ook een fantastische carrière. Hij begon als commandant van een onderzeeboot, maar in 1959 werd hij door KVP-leider Romme de politiek ingetrokken.
[caption id="attachment_144005" align="aligncenter" width="598"] Ministerie van Defensie: Piet de Jong als commandant van HNLMS Gelderland.[/caption]
Dat was een groot succes. Van 1963 tot 1967 was De Jong onze minister van Defensie, een rol die hem logischerwijze buitengewoon goed lag.
[caption id="attachment_144006" align="aligncenter" width="375"] Polygoon Hollands Nieuws (bron: Wikimedia Commons)[/caption]
Maar De Jong had nog veel meer potentie. In 1967 mocht hij dan ook vier jaar lang een regering vormen met KVP, ARP, CHU en VVD. Hij werd (als ik het juist heb) de 43e premier van ons land.
[caption id="attachment_144007" align="aligncenter" width="353"] De minister-president (bron: Wikimedia Commons). Premiers Mark Rutte en Piet de Jong in 2011.[/caption]
De Jong volgde Jelle Zijlstra op die zich maar één jaar minister-president mocht noemen en werd opgevolgd door Barend Biesheuvel, die allebei van de ARP waren. Feitelijk waren zij dus ook CDA'ers, het Christen Democratisch Appèl werd in 1980 immers gevormd uit de ARP, de KVP en de CHU.