Dagenlang woedde er een oorlog op Twitter: de Belgische jodenhater Abou Jahjah zou langskomen bij Zomergasten! Volgens sommigen was dat geheel en al onacceptabel. Jahjah is immers een joden- en westenhater pur sang. Om de zin beledigt hij 'zionisten' die volgens hem achter elk drama in de wereld zitten en hij heeft overduidelijk een diepgewortelde hekel aan het Westen en onze manier van leven.
Zijn haat voor ons is zelfs zo groot dat hij ooit toegaf dat hij zich euforisch voelde toen hij zag dat moslimterroristen het World Trade Center in New York naar beneden haalden.
Inderdaad, Abou Jahjah is een vreselijke man.
Er waren dan ook nogal wat critici die zeiden dat de VPRO hem nooit een podium had mogen geven.
Anderen waren het daar niet mee eens. Zo vonden linkse radicalen het juist geweldig. Maar ja, dat is weinig verrassend. Zij hebben immers nog nooit een moslimfundamentalist gezien die ze niet leuk vonden.
Deze mensen werden gesteund door enkele leden van (nominaal) rechts. Hun belangrijkste argument was dat, om te weten wat het kwaad is, we het kwaad daadwerkelijk moeten zien. Stop dit soort haters niet weg, nee, laat ze publiekelijk hun ideologie verkondigen. Alleen dan kunnen we ze actief bestrijden.
Welke kant van het debat je ook steunde, iedereen moet
hier blij mee zijn:
De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Zomergasten, met als gast de controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah, trok zondagavond 484 duizend tv-kijkers. Dat is fors minder dan de eerste aflevering van vorig jaar, met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Daar keken toen 789 duizend mensen naar.
Met andere woorden, Abou Jahjah kreeg zijn gewenste podium en vervolgens keek er geen hond naar. Dat noem ik nou nog eens gerechtigheid.
Overigens was het maar goed ook dat de meeste mensen de uitzending oversloegen. Volgens
Rik de Jong was het namelijk stomvervelend:
Al met al was de uitzending weinig spectaculair. Jahjah kondigde aan dat het ‘’choquerend’’ zou worden, maar hij leek zich soms juist in te houden. Op een aantal momenten kwam hij wel met zichzelf en de presentator in de knoop. Vooral wanneer hij zich probeerde te verdedigen tegen aantijgingen dat hij een antisemiet zou zijn. Jahjah claimt dat hij zionisten en Joden niet aan elkaar gelijk stelt, maar zelf gebruikt hij deze termen voortdurend door elkaar. Een veelzeggende constatering waar de lezer desondanks zelf maar zijn of haar conclusies aan moet verbinden.
Als jij één van de 16,5 miljoen mensen bent die de uitzending niet hebben gekeken, gefeliciteerd! Je hebt je avond zowaar nuttig besteed!