Men wil dat het parlement in actie komt om vervolging van Joris Demmink af te dwingen.
De Telegraaf bericht dat oud-secretaris generaal van justitie Joris Demmink wellicht mag denken dat hij rustig van zijn oude dag kan genieten, maar dat zes oud-directeuren van justitiële inrichtingen daar toch net een beetje anders over denken. Zij willen namelijk dat de Tweede Kamer alsnog druk zet op justitie/het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen.
In september deden de oud-directeuren aangifte tegen Opstelten. Ze vroegen toen ook aan de Tweede Kamer om serieuze aandacht aan de aangifte te besteden. „Maar dat is tot dusver niet gebeurd”, aldus Jos Poelmann, een van de zes oud-directeuren zondag. „Daarom hebben we de voorzitter van de Tweede Kamer opnieuw een brief over de kwestie gestuurd.”
Zoals wij in het verleden verscheidene keren hebben geschreven zijn er voldoende redenen om een in ieder geval serieus onderzoek te doen naar deze materie. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van het Algemeen Dagblad volgens welke Demmink jaren geleden al "contacten had met pooiers van minderjarige jongetjes." Ook internationaal is er genoeg geschreven over deze zaak. Zie bijvoorbeeld dit stuk van een Amerikaanse oud-ambassadeur en baas van Voice of America. Zeggen dat hij kritiek uitte op de manier waarop justitie hiermee omgaat is een understatement pur sang.
In de tussentijd is er veel te weinig gebeurd. Beter gezegd: bijna niets. Het OM heeft nog altijd niet besloten om Demmink te vervolgen waardoor hij zich nog steeds niet hoef te verantwoorden voor een rechter.
Natuurlijk is het onmogelijk om hard te roepen dat hij schuldig (of onschuldig!) is. Dat weten we niet - en daar dienen rechtszaken nou juist voor. In dit geval kunnen we in ieder geval wel stellen dat er reden genoeg is voor het OM om in actie te komen. Pluis zijn verleden maar uit en onderzoek wat er mogelijk gebeurd is. Als dan blijkt dat de verhalen onwaar zijn kan Demmink zelf ook opgelucht adem halen: zijn goede naam is dan immers gered. Alleen daarom al is het mij een raadsel waarom hij hier zelf niet aan meewerkt.