Is het een idee dat Opstelten, in plaats van te roepen dat we bang moeten zijn, iets doet?
Minister van Veiligheid en Justitie
Ivo Opstelten (VVD) liet vandaag weten na de
veredelde aanslag in België dat Nederland zich "absoluut, absoluut" zorgen moet maken om mogelijke aanslagen van terroristen in eigen land.
Hij benadrukte ook nog een keer dat het dreigingsniveau in Nederland nog altijd substantieel is, dit is het op een na hoogste niveau. Het dreigingsniveau blijft ook na de antiterreuracties in België substantieel, aldus de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.
Jeanine Hennis (Defensie, ook al VVD) liet daarop weten dat we inderdaad "alert" moeten zijn, maar, zegt ze, we hoeven ons geen
zorgen te maken als zodanig. Volgens Hart van Nederland betekent dit dat ze het eens is met Opstelten, volgens ondergetekende is dat juist
niet het geval. De ene zegt immers
expliciet dat we ons zorgen moeten maken, de andere van niet.
Misschien is het een verschil in woordkeuze, maar dat lijkt me eigenlijk niet. Hennis neemt namelijk duidelijk afstand van het "zorgen maken" verhaal van Opstelten. Het zou prettig zijn als individuele ministers even met elkaar overleggen voor ze bepaalde uitspraken doen. Wel zo handig dat het kabinet met één mond spreekt; zéker nu het hele land op scherp staat en iedereen bang is dat wij straks ook een aanval te verwerken krijgen.
Hoe dan ook, het is alleraardigst dat beide bewindslieden zeggen dat we oplettend moeten zijn - en dus door hebben dat
de Radicale Islam werkelijk een bedreiging vormt voor onze veiligheid - maar het zou nóg prettiger zijn als ze ook iets zouden
doen.
België is niet het enige Europese land met teruggekeerde jihadisten - en nee, Frankrijk ook niet.
Wij hebben onze eigen Syriëgangers die terug zijn gekeerd... en die nu mogelijk een gevaar vormen voor de samenleving. Zij zijn niet alleen zwaar geïdoctrineerd door met name Al Nusra en
ISIS, maar ook
getraind. Dit soort types moeten continu in de gaten worden gehouden (da's één) en, indien het er de schijn van heeft dat ze iets van plan zijn, onmiddellijk te worden opgepakt (da's twee).
Daarnaast is het tijd voor de regering om serieuze stappen te nemen om ervoor te zorgen dat Syriëgangers niet meer terug kunnen keren naar ons land. Een ieder die gevochten heeft voor een vijandige mogendheid - daarbij hoeft er wat mij betreft geen onderscheid gemaakt te worden tussen terroristische organisaties en vijandelijke staten - dient zijn paspoort automatisch te verliezen. Ga je naar Syrië om te vechten? Heel fijn, maar je mag nooit meer terugkomen. Zoek het maar uit, daar in de woestijn. Bij ons ben je niet meer welkom.
Wat Syriëgangers betreft die al terug zijn in Nederland: die moeten per abuis worden opgepakt en vervolgd voor lidmaatschap van terroristische organisaties (die zich schuldig maken aan het plegen van genocide). Indien nodig moet de wet maar worden aangepast waardoor het makkelijker wordt om dit soort beesten vast te zetten. Leuk dat jullie terug zijn gekomen, direct naar de gevangenis, ga niet door start.
Vervolgens moet de regering zich ook richten op jonge radicale moslims die plannen hebben om zich bij de jihad te voegen: oppakken en stuk voor stuk vervolgen. Ze zijn sympathisanten van terroristische organisaties, waren van plan om terroristische misdrijven te plegen, om nog maar te zwijgen over genocide en andere misselijkmakende misdaden tegen de menselijkheid. Als de wet het op dit moment niet mogelijk maakt om hen daarvoor te arresteren - onder het motto dat ze geen uitgekiend plan hadden - moet daar het één en ander aan veranderen. Ethisch gezien maakt het niet uit of je een specifieke aanval voorbereidt of een algemene door je aan te sluiten bij een terreurclub.
Tenslotte moet de Tweede Kamer zich maar eens buigen over de vraag of het oproepen tot het omvergooien van de parlementaire democratie verboden moet worden. Er zijn nogal wat islamistische haatpredikers in ons land die zulks verkondigen, bijvoorbeeld door te pleiten voor invoering van de sharia. Als dat verandert kun je dat soort imams zonder problemen uitzetten, waardoor ze niet langer in staat zijn om jonge, gelovige moslims te beïnvloeden.
Het is prima dat Opstelten en Hennis 'alert' zijn en zich 'zorgen maken,' maar het is nog beter als ze zowaar iets proberen te doen aan het probleem van de
Radicale Islam. In dit stuk heb ik enkele voorbeelden gegeven van maatregelen die getroffen kunnen worden. Het is aan de politiek om dit debat ook te voeren in de Tweede Kamer en de wet - waar nodig - aan te passen zodat de Radicale Islam geen vrij spel meer heeft in ons land.