De kosten van het reddingsplan voor Griekenland lopen op. Minister Jeroen Dijsselbloem maakte gisteren namelijk bekend dat de Grieken een nieuwe lening krijgen.
Als voorzitter van de Eurogroep leidt Dijsselbloem de gesprekken met Griekenland. Volgens hem heeft Athene genoeg hervormingen aangenomen om in aanmerking te komen voor nieuwe leningen. Daardoor kan de Eurogroep maandag officieel akkoord gaan met een lening van 2 miljard euro.
In de zomer werd bekend dat Europa en de Grieken een overeenkomst hadden gesloten met elkaar voor een noodhulppakket van 86 miljard euro. Dit bedrag zou gegeven worden aan de Grieken, maar dan wel onder het voorbehoud dat ze bepaalde maatregelen zouden nemen. Deze maatregelen zijn er stuk voor stuk op gericht om te bezuinigen op de overheidsuitgaven. Europa is er namelijk van overtuigd dat Griekenland deze crisis alleen te boven kan komen door flink te snijden in de overheid.
Hoewel er in het verleden veel debat was over de aan Griekenland verstrekte leningen lijkt dit debat ondertussen beëindigd te zijn - in ieder geval in de politiek. Het heeft er alle schijn van dat de Nederlandse kiezer ervan overtuigd is dat de Grieken Nederlands belastinggeld krijgen en dat men er weinig aan kan doen om dat tegen te houden.
Daar komt bij dat kiezers nu met heel andere zaken bezig zijn, waaronder natuurlijk de terreurdreiging. Europa wordt nu al meer dan een week bedreigd door terroristen. Eerder voorkwamen Duitse autoriteiten een aanslag tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Duitsland, en meer dan een week geleden pleegden aan ISIS gelieerde terroristen een aanslag in Parijs. Verschillende landen hebben het dreigingsniveau opgeschroeft; Brussel is zelfs in de hoogste staat van paraatheid wat impliceert dat een aanslag onafwendbaar is.
Gezien die omstandigheden is het niet zo gek dat de kiezer hier vooral mee bezig is en de zoveelste lening aan Griekenland voor weinig tot geen onrust zorgt.