Ophef om keuze voertaal Universiteit Twente. Pieter Heerma gaat los op universiteit: 'een tamelijk bizar idee'

Geen categorie16 dec 2019, 8:00

Het is al een langer lopende kwestie in Nederland: de verengelsing van ons onderwijs. Voor- en tegenstanders kunnen boeken en onderzoeken vol schrijven over waarom er juist Engels moet worden gesproken of waarom we juist het academisch Nederlands niet moeten laten verloederen. De Universiteit van Twente baart opzien door vanuit het niets Engels als voertaal in te stellen. Een politieke rel dreigt.

https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/1206311041409400832?ref_src=twsrc%5Etfw

Vanaf 1 januari is de voertaal op de Universiteit Twente Engels, fractievoorzitter Pieter Heerma ziet het nut hiervan niet in. Samen met de SP slaan ze de handen ineen om hier Kamervragen over te stellen. Van Engelshoven moet verantwoorden waarom naast de voertaal ook alle documenten ineens zomaar naar het Engels kunnen worden veranderd. De minister moet hier maar uitsluitsel over geven of dit wel kan volgens de geldende wetgeving.

Heertema is niet te spreken over doelstellingen van de universiteit, hij ziet dan ook helemaal niks in de doelstellingen van de universiteit.

„Ik snap er ook helemaal niets van. Je maakt het voor een deel van je studenten alleen maar moeilijker. En bij hoeveel technische bedrijven in Nederland praten ze Engels? Het argument dat het nodig is om een topuniversiteit te blijven, klopt ook niet. Want die in Zürich, München en Leuven behoren bij de top en die gebruiken gewoon hun eigen taal.”

Zo brengt de Universiteit Twente vlak voor de Kerst nog even de 'verengelsing van het onderwijs' weer hoog op de agenda. Het is dan ook een interessant debat, moeten de universiteiten verengelsen of moeten ze juist meer inzetten op de verbetering van de Nederlandse taal - want de beheersing van de Nederlandse taal laat ook te wensen over op de universiteiten.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten