1. Home
  2. Kustgemeenten het hardst getroffen door stikstofwaanzin! Woningnood lijkt alleen maar erger te worden
shutterstock 793492474

Kustgemeenten het hardst getroffen door stikstofwaanzin! Woningnood lijkt alleen maar erger te worden

Geen categorie16 dec 2019, 9:00
De Hollandse kust wordt het hardst getroffen door alle ongein die de stikstof crisis met zich meebrengt, beide provincies vormen een hoofdpijndossier. De woningnood is er al enorm en de stikstofcrisis maakt het alleen maar erger. De bereikbaarheid van de steden is ook al een kritiek punt, en nu het zo hard getroffen wordt door de stikstofcrisis lijkt een einde niet inzicht.
VVD wethouder Boudewijn Revis, Den Haag, gaf een interessant inkijkje in de problematiek waar vele kustgemeenten mee te maken hebben.

„De hoeveelheid stikstof die nu neerdaalt in de duinen, is twee keer zoveel als mag wanneer we volledig aan de Europese richtlijn willen voldoen. Dat is heel veel. Als we in de hele stad de strengste milieuzone invoeren voor auto’s dan is het een honderdste van de halvering die nodig is. Het probleem is dat Den Haag importeur van stikstof is. Twee derde van de stikstofneerslag komt van de landbouw (daar wil het kabinet niet keihard ingrijpen, red.) en uit het buitenland. Maar er zijn hier geen boeren, we rijden al overal honderd en de wind komt meestal uit het westen. Al zouden we de snelheid nog verder willen verlagen, dan waait het voordeel naar het oosten toe. We kunnen hier dus niets met eigen maatregelen. Het moet nationaal worden geregeld.”

Eigenlijk is niemand blij met de aanpak van het Kabinet, het ging veel te langzaam en had veel effectiever kunnen worden aangepakt. Voornamelijk omdat de overheid genoeg signalen kreeg dat de crisis eraan zat te komen. Revis uit hiermee zijn ongenoegen richting zijn eigen partij in de Kamer.

„De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft al vóór de uitspraak van de Raad van State (eind mei, red.) gewaarschuwd dat dit wel eens mis kan gaan en dat we klem komen te zitten. Bij het ministerie van Landbouw bleek er maar één scenario te bestaan: ’we winnen het wel’. Maar ze hebben het verloren. Met Prinsjesdag was er nog geen gevoel van urgentie bij het kabinet. Dat is pas later in een stroomversnelling gekomen. Iedere dag telt. Het duurt te lang.”

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten