1. Home
  2. Onterechte ophef om boete voor plukken bloemen

Onterechte ophef om boete voor plukken bloemen

Geen categorie02 mei 2013, 19:00
Iedereen valt over de Haagse stadswachters die een boete hebben uitgedeeld aan bloemenplukkende kinderen en hun oma. Wat een ophef om niks.
Vanochtend stond een zeer eenzijdig verhaal in het Algemeen Dagblad: Haagse Courant. Volgens een oma kreeg zij een boete omdat ze samen met haar twee kleinkinderen van drie en vijf jaar een paar narcissen had geplukt op een veldje. Ze was zich van geen kwaad bewust toen twee stadswachters haar daarop aanspraken, als we de krant mogen geloven:

"Ze vroegen of ik wel wist van wie die bloemen zijn," vertelt Bousquet aan het AD. "Die zijn naar mijn mening van ons allemaal. Ze groeien in de natuur, op een grasveldje zonder hek, nota bene op een plek waar honden mogen plassen en poepen."

De oma kreeg een boete van 130 euro. Ze stapte naar de lokale media, want dat pikte ze niet. De kleinkinderen zouden nooit meer bloemen durven te plukken, zo erg was het. Iedereen was verontwaardigd, inclusief de Haagse oppositiepartij PVV. Kunnen die stadswachters geen boeven gaan vangen? vroeg iedereen zich af. Volgens de PVV zou burgemeester Van Aartsen zo snel mogelijk zijn excuses moeten aanbieden aan de oma en de kleinkinderen, bij voorkeur met een bosje bloemen.
Er was in het krantenartikel geen ruimte voor het echte journalistieke werk. Het ontbrak aan hoor- en wederhoor. Dat is alleen maar lastig, want waarom zou je een goed verhaal kapotchecken? Nuance is voor losers, moet de krant hebben gedacht. Laten we voor de gein toch eens kijken naar de andere kant van het verhaal.
Volgens de Haagse wethouder van Financiën Boudewijn Revis is de boete voor het plukken van de narcissen volkomen terecht. De kinderen hadden maar liefst 47 narcissen geplukt, niet slechts "een paar" zoals eerder beweerd. En, belangrijker nog, de narcissen zijn met belastinggeld betaald. De wethouder: "De narcissen in de perkjes zijn voor iedereen. De 47 narcissen die de kinderen onder toeziend oog van opa en oma plukten, zijn betaald van belastinggeld en horen niet in een vaas op de keukentafel."
De narcissen horen dus, net als lantaarnpalen en straatnaamborden, bij de openbare inrichting. En die nemen we ook niet mee omdat we ze zo mooi vinden staan in de huiskamer. Van dat soort publieke voorzieningen blijf je af. De oma en haar man willen intussen niet meer reageren op het voorval. Tja, dat is newspeak voor: "We weten inmiddels dat we fout zaten en we gaan het nooit meer doen, beloofd."
Het enige kritiekpuntje (en dat mag de gemeente zich wel aantrekken): 130 euro is erg veel voor het illegaal plukken van narcissen die met belastinggeld betaald zijn, ook al waren het er 47.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten