Op je 71,5e met pensioen door Rutte II + 'extra belastinginkomsten' staat

Geen categorie07 jun 2013, 12:24

Bejaard.

Het kabinet Rutte II gaat nu héél veel mensen tegen zich in het harnas jagen. De pensioenleeftijd wordt in 2045 verhoogd tot 71,5 jaar. Daarnaast wil de regering de pensioensopbouw versoberen, waardoor de staat tot 2017 maar liefst 2,9 miljard euro per jaar aan... extra belastinginkomsten binnenkrijgt.

De versobering bestaat uit drie punten:

- het maximum percentage pensioen dat je kunt opbouwen wordt fors verlaagd en gaat van 2,15% middelloon naar 1,75% middelloon (als je meer pensioen wilt opbouwen, moet je dat uit je netto inkomen sparen)

- de pensioenleeftijd (de datum van ingang van het pensioene) verschuift ook mee. Die wordt al 67 in 2014, maar schuift door naar meer dan 71,5 jaar in 2045

- je kunt geen pensioen meer opbouwen over het inkomen boven 100.000 euro.

Hoewel alle effecten nog niet duidelijk zijn weten we al wel dat het maximum te bereiken pensioen daalt en dat met name jongeren de klos zijn.

Zoals gezegd zijn de effecten nog niet geheel duidelijk, wat eerst en vooral komt doordat het kabinet steeds met 'berekeningen' komt die vervolgens moeten worden aangepast. Heel raar is dat niet, aangezien de berekeningen uitgaan van veel te positieve uitgangspunten.

In de laatste berekening gaat men er bijvoorbeeld vanuit dat een mens van zijn 25e tot zijn pensioenleeftijd (van 65 tot 71,5 jaar) continu werkt en nooit ZZP'er is, dat de werkgever de maximale pensioenopbouw aanbiedt, en dat de pensioenen elk jaar voor 100 procent worden geïndexeerd. 

En, oh ja, het pensioen wordt op 71-jarige leeftijd uiteindelijk teruggeschroefd tot... 50 procent van het laatst verdiende loon.

Met andere woorden, bejaarden worden weer eens extra gepakt (zowel mensen die al bijna bejaard zijn, en zij die dat pas over tientallen jaren zijn), terwijl de bevolking steeds meer gelijkgeschakeld wordt. Gelijkheid moet zijn. Na je 71e geldt blijkbaar dat iedereen in precies dezelfde omstandigheden moet leven, hoe hard je in de jaren ervoor ook hebt gewerkt.

Zoals gebruikelijk wilde het kabinet dit plan even snel door de Kamer jassen, maar daar ging de oppositie niet mee akkoord. Uiteindelijk werd een plan van Pieter Omtzigt (CDA) aangenomen om eerst te overleggen met experts over wat de gevolgen van deze plannen zullen betekenen voor de pensioenen van Nederlanders. Die hoorzitting zal maandag 10 juni plaatsvinden. Omtzigts partij heeft ook meteen alternatieve plannen op tafel gelegd:

- De fondsen maken volgens de AFM rond de 5-6 miljard aan kosten (1000 miljard vermogen, 31 miljard premies, 25 miljard uitkeringen per jaar). Dat kan fors omlaag.

- 312.000 AOW' ers wonen in het buitenland. Odder een aantal belastingverdragen (zoals Spanje) heeft het woonland het heffingsrecht op de pensioenen. Dit terwijl de OESO ten minste voor de wat hogere pensioenen in het modelverdrag het heffingsrecht legt bij staat van waaruit het pensioen komt. NL kan die verdragen heronderhandelen.

Hoe dan ook, hier is het schema voor deze noodzakelijke hoorzitting:

Blok 1 (11.00 – 12.00 uur)

Sociale partners werkgevers

Sociale partners werknemers

IJmert van Muilwijk, CNV Jongeren

ANBO

Lunchpauze (12.00 – 12.45 uur)

Blok 2 (12.45 – 13.45)

Actuarieel genootschap

John Smolenaers (actuaris en pensioendeskundige)

Blok 3 (13.50 – 15.10)

Centraal Planbureau (Casper van Ewijk)

De Nederlandsche Bank

Autoriteit Financiële Markten 

Eduard Ponds (hoogleraar economie van collectieve pensioencontracten, Universiteit van Tilburg)

Bas Jacobs (hoogleraar openbare financiën, Erasmus Universiteit Rotterdam)

Blok 4 (15.15 – 16.15)

Eric Bergamin (pensioenjurist) 

Pensioenfederatie

 Het zoveelste goede initiatief van Omtzigt en co. 

Toch wil ik het CDA en andere partijen verzoeken om ook eens naar de volgende mogelijkheid te kijken: privatiseer de hele pensioenhandel. Geef de overheid er geen enkele zeggenschap meer over. Een andere manier om de pensioenen écht veilig te stellen is er niet; vadertje Staat komt uiteindelijk namelijk altijd aan al het geld waar hij aan kan komen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten