Het college met Leefbaar Rotterdam erin laat er geen gras over groeien. Eigenlijk had de stad veel eerder een college met Leefbaar Rotterdam erin moeten hebben. Het nieuwe college gaat naleijk enorm voortvarend te werk in de strijd tegen de
criminaliteit die de stad al jaren teistert. De havenstad staat bij veel mensen bekend als een criminele en onveilige stad, hoewel dat beeld niet altijd terecht is (je kunt er namelijk prima over straat in het stadscentrum).
Volgens de gemeente werkt de nieuwe aanpak van woninginbraken,
overvallen en straatroven goed. Dit zijn de cijfers
volgens de gemeente:
Door veel persoonlijke aandacht te besteden aan overvallers, is het aantal recidivisten van 51 naar 34 procent teruggebracht. Het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven nam ook af in 2014: er waren 24 procent minder straatroven en 10 procent minder overvallen en woninginbraken.
Maar hoe doen ze het dan? Wat is nu precies die baanbrekende aanpak van persoonlijke aandacht voor overvallers? Het betekent niet dat iemand van de gemeente op de thee gaat bij een crimineel. Nee, ze worden juist extra goed in de gaten gehouden en aan het werk gezet. De gemeente is deze maand begonnen met een nieuw project, Schoon Schip.
Met dat project, speciaal opgezet voor recidivisten, worden mannen met een bijstandsuitkering die meerdere keren zijn veroordeeld voor 32 uur per week aan het werk gezet. En wat voor werk. Oud-mariniers laten ze zwaar lichamelijk werk doen in de open lucht, maar wel buiten de stad. En wie weigert, kan rekenen op een lagere uitkering.
Zo houd je (potentiële) recidivisten dus tegen. Door ze constant bezig te houden, zodat ze helemaal geen tijd over hebben om criminele activiteiten te ontplooien. Ik ben benieuwd of dit nieuwe project voor nog minder straatroven, overvallen en
inbraken zorgt. Als dat zo is, mogen de andere grote steden de Rotterdamse aanpak wat mij betreft integraal overnemen.