De Oostenrijkse bondskanselier wees Turkse toetreding tot de EU van de hand als "diplomatieke fictie".
Zo nu en dan kom je in buitenlandse politiek plezierige verrassingen tegen. Case in point:
Oostenrijk. Het Alpenland heeft zich het afgelopen jaar
ontwikkeld tot een waar voorbeeldland voor de rest van Europa. Zo gaan jihadistische ronselaars er zonder pardon de cel in, en wordt de buitenlandse financiering van moskeeën aangepakt. Ook op een ander terrein kunnen andere landen nog wat leren van Oostenrijk: de bondskanselier van het land heeft zich openlijk uitgesproken tégen verdere onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU.
Bondskanselier Christian Kern, van de sociaaldemocratische SPÖ, is de autocratische Erdogan spuugzat, vertelde hij in een interview:
"We moeten allemaal op de reset-knop drukken als het gaat over Turkije. Ik denk dat gesprekken over toetreding op dit moment nog het meest lijken op diplomatieke fictie"
De bondskanselier slaat de spijker op zijn kop. Er kan geen sprake zijn van EU-toetreding voor
Turkije, een land waar duizenden journalisten en andere dissidenten momenteel achter de tralies verdwijnen. 15 september komt de Europese Raad samen in Brussel, en Kern heeft beloofd het onderwerp daar ter sprake te brengen. Een uitstekende stap van de Oostenrijkse regeringsleider. Waar de meeste Europese leiders nauwelijks een kritisch woord over Erdogan durven te spreken, zet Oostenrijk de aanval in.
Hopelijk volgen andere landen snel het voorbeeld van Oostenrijk en laten ze zich kritischer uit over Turkije. Niet alleen EU-toetreding is een hot topic, ook de vluchtelingendeal met Turkije moet kritisch tegen het licht worden gehouden. De vluchtelingendeal geeft Turkije de mogelijkheid om EU-landen te chanteren, en moet dus zo snel mogelijk op de schop. Bovendien mag er nooit sprake zijn van afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU reizen. Zal Oostenrijk ook op die gebieden een voorbeeldfunctie vervullen?