1. Home
  2. Onrust in Brussel: parlement en ambtenarij willen onderzoek naar verdachte snelle benoeming Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar

Onrust in Brussel: parlement en ambtenarij willen onderzoek naar verdachte snelle benoeming Martin Selmayr tot hoogste ambtenaar

Geen categorie01 mrt 2018, 10:00
Lang niet iedereen is blij met de "flitsbenoeming."
De Duitse jurist Martin Selmayr was tot recentelijk al één van de machtigste mannen van Europa. De "oppermachtige ex-kabinetschef van Commissievoorzitter Juncker," zoals het AD hem noemt, werd er zelfs van 'beschuldigd' de feitelijke leider van de Europese Commissie te zijn. Jean-Claude Juncker zou slechts het publieke gezicht zijn, Selmayr was de man achter de troon. Zijn meest populaire bijnamen zijn dan ook 'Raspoetin' en 'Machiavelli.'
Dat was reden genoeg voor sommige mensen om hem met argwanende ogen te aanschouwen, maar daar kwam nog eens bij dat hij vorige week uit het niets benoemd werd tot hoogste Europese ambtenaar. Dat gebeurde in precies één minuut tijd:

De man die volgens sommige boze tongen echt de Commissie leidt (in plaats van Juncker) werd op 21 februari benoemd tot adjunct-secretaris-generaal en promoveerde nog dezelfde minuut tot secretaris-generaal, als opvolger van de zeer gerespecteerde Nederlander Alexander Italianer die na een decennialange Europese carrière per morgen op 62-jarige leeftijd met pensioen gaat. Eerder deze week had een Commissiewoordvoerder al een goed uur nodig om staande te houden dat bij Selmayrs benoeming ‘niets ongebruikelijks en al helemaal niets illegaals’ was gebeurd. Voorzitter Cristiano Sebastiani van de Brusselse ambtenarenbond gelooft daar helemaal niets van.

Sebastiani wil weten waarom die Commissie, die het altijd over transparantie heeft, deze benoeming zo snel en vooral ook in het geheim heeft afgehandeld. Waarom, vraagt hij zich af, was de vacature niet voordien bekendgemaakt?
Het antwoord op die vraag is duidelijk: omdat Selmayr dan misschien niet benoemd was.
Verder klaagt Sebastiani dat Selmayr na zijn benoeming meteen begonnen is met directeuren-generaal die hem niet honderd procent steunen eruit te gooien. Volgens Sebastiani wordt daardoor een klimaat gecreëerd "dat binnen onze instelling absoluut onaanvaardbaar is." Iedereen zou namelijk doodsbang zijn de volgende te zijn, wat Selmayrs positie natuurlijk alleen maar versterkt.
Het gebeurt niet vaak dat Brusselse ambtenaren zich roeren, maar als ze dat wél doen ontketenen ze ook meteen een ware controverse, zoals toen bekend werd dat José Manuel Barroso -- oud-voorzitter van de Europese Commissie -- een baan had geaccepteerd bij Goldman Sachs. Voor de Commissie is Selmayrs benoeming daardoor nu al een hoofdpijndossier eersteklas.
Maar ja. Als meneer de échte baas van de Commissie is neemt hij dat ongetwijfeld op de koop toe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten