Het magazine van de Erasmus Universiteit heeft onderzoek gedaan naar de mate van oplichting bij studenten. Het schijnt dat adverteerders en masse misbruik maken van internationale studenten. Deze studenten moeten een kamer regelen in Nederland, voordat ze naar Nederland kunnen verhuizen voor hun studie.
Het probleem ligt bij het feit dat ze niet even snel heen en weer kunnen gaan om hun kamers te bezichtigen, waardoor ze op de blauwe ogen van de adverteerder moeten geloven. Dit gaat niet altijd even goed en internationale studenten worden dan voor duizenden euro's opgelicht.
"Ik had 1000 euro borg overgemaakt, maar bij aankomst in Nederland was er geen kamer en kon ik geen contact meer krijgen met de makelaar of het kamerverhuurbedrijf", zegt de 28-jarige Indonesische student Taufiq in het magazine. Taufiq reageerde op een nepadvertentie op Facebook.
EM-redacteur Tim Ficheroux bij RTV Rijnmond: "Buitenlandse studenten zijn kwetsbaar omdat zij vanuit het buitenland een kamer moeten regelen en de kamer niet kunnen bezichtigen voor aankomst. Daardoor is het risico groter dat je in zee gaat met oplichters."
Ficheroux, die onder een valse naam de proef op de som nam: "We moesten een borgsom overmaken voor een appartement dat niet bestaat. En we moesten zelfs een keer 2200 euro overmaken zonder iets gezien te hebben."
De universiteiten dienen een betere constructie te verzinnen voor de internationale studenten, want het zal niet zo zijn dat dit alleen bij studenten van de Erasmus Universiteit gebeurt. Slecht voor het aanzien van Nederland en de universitaire cultuur.