Ondernemers weer de dupe van extra belastingen door gemeenten

Geen categorie11 dec 2014, 13:02
Ondernemers moet je gewoon keihard aanpakken.
Inbrekers, vandalen, drugshandelaren, ondernemers. Wat hebben zij met elkaar gemeen? Nou, dat het allemaal overlastgevers zijn die keihard moeten worden aangepakt. Althans, dat lijken sommige Nederlandse gemeenten te vinden, die de onroerendezaakbelasting (OZB) voor bedrijfspanden flink verhogen om de eigen begroting sluitend te krijgen. Het onderzoek komt van het opinieblad Forum van VNO-NCW:

Gemeenten gebruiken de onroerendezaakbelasting (OZB) voor bedrijfspanden vaak als laatste redmiddel om de begroting sluitend te maken. Vooral gemeenten die het financieel zwaar hebben, verhogen hun tarieven in 2015 met meer dan de macronorm van 3 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse lokale lasten onderzoek van Forum, het opinieblad van VNO-NCW. Forum onderzocht de elf grootste gemeenten en tien financieel zwakke gemeenten, met als uitschieter de gemeente Den Haag met een verhoging van 22 procent.

Zie ook dit artikel in Forum. Nu is het geen verrassing dat Nederlandse gemeenten ook komend jaar volop meedoen met de verhogingen van de OZB. Dat deden ze de afgelopen jaren ook al. Ondanks pleidooien om de lokale lasten laag te houden, komt er vrijwel nooit wat van terecht.
Volgens de door het kabinet ingestelde macronorm mag de OZB niet met meer dan drie procent stijgen, maar die norm werkt overduidelijk voor geen meter, want de onderzochte gemeenten hebben de OZB gemiddeld met vijf procent laten stijgen.

Ondernemers pleiten al jaren voor een zogenoemde micronorm, waarbij elke gemeente individueel verantwoordelijk is voor eigen beleid en de OZB-opbrengsten niet meer mag laten stijgen dan het inflatiepercentage.

Het is een slechte zaak dat ondernemers opnieuw de dupe zijn van het financiële wanbeleid van de lokale overheid. Overigens kan het ook anders. Volgens Forum heeft de gemeente Goes bewezen dat een belastingverhoging niet onvermijdelijk is:

Dat komt, legt VVD-wethouder Loes Meeuwisse uit, omdat de gemeente andere keuzes heeft gemaakt. Namelijk snijden in eigen vlees, in plaats van de rekening bij het bedrijfsleven neerleggen. Het laten stijgen van de lokale lasten blijft daarmee toch een keus in plaats van een noodzaak.

Ondernemers moeten nog veel vaker van zich laten horen wat mij betreft. Zij houden de Nederlandse economie draaiende. Zij moeten niet worden kapotbelast door de landelijke en lokale overheden, maar zij moeten juist met rust worden gelaten. Als een gemeente niet genoeg geld binnenharkt, dan moet er maar minder geld worden uitgegeven. Zo simpel is het.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten