De partijen liggen te ver uit elkaar.
Dat zei D66-leider Alexander Pechtold op het moment dat hij wegliep bij de gesprekken.
Pechtold zei dat hij uit de onderhandelingen is gestapt, omdat hij vindt dat er te weinig ruimte is voor het creëren van meer banen. Hij wil een uitgebreidere hervorming van het stelsel.
SGP-leider Van der Staaij zei dat het "een fair proces" is geweest, maar dat de verschillen te groot zijn. Het is volgens hem nu aan het kabinet om te beslissen hoe het verder gaat.
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zegt dat Pechtold opstapte op het moment dat de partijen een nieuwe afspraak met elkaar wilden maken om over deze materie te spreken. De D66-leider liet toen duidelijk merken wat hij ervan vond: dit was een onwerkbare situatie.
Doordat D66 is opgestapt en ook de SGP aangeeft dat de onderlinge verschillen te groot zijn om mee te werken, is het plan om het belastingsysteem op de schop te nemen eigenlijk van de baan. Zoals staatssecretaris Wiebes stelt:
"Er is geen meerderheid voor stevige hervorming. Nu moeten we op Prinsjesdag kijken hoe we lasten kunnen verlagen."
Hij vindt dat natuurlijk "erg jammer," maar de oppositie-/gedoogpartijen zullen daar net een beetje anders over denken. Wat hen betreft zijn hervormingen niet een doel op zichzelf, maar slechts een middel om het echte doel te bereiken (een beter draaiende economie).
Overigens is er toch nog iets van goed nieuws voor het kabinet: dat gaf eerder aan dat het lastenverlichtingen wilde doorvoeren door de belastingen op arbeid te verlagen. Dat plan gaat sowieso door; het CDA heeft immers aangegeven daar voor te zullen stemmen.