Dat is een prestatie van formaat. Van het Nederlandse bedrijfsleven dus he, niet van de staat.
Hoewel Vadertje Staat de lasten
verzwaard heeft en er ook in andere opzichten alles aan gedaan heeft om de economische malaise te vergroten blijkt de
economie sterker en flexibeler dan veel mensen dachten. De daling van de
werkloosheid heeft zich ook in maart namelijk doorgezet. In de derde maand van het jaar was slechts 3,9 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat komt neer op 357.000 werklozen.
In februari was het werkloosheidspercentage nog 4,1 procent.
In maart hadden ruim 8,7 miljoen mensen betaald werk. Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 20.000 per maand toegenomen, aldus het statistiekbureau. Ruim 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen dus de 357.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 13.000 per maand.
Natuurlijk is daar het hele verhaal niet mee verteld. Bijna 3,9 miljoen mensen hebben niet naar werk gezocht of zijn niet beschikbaar. Het goede nieuws? Ook dat aantal is de afgelopen drie maanden met 9.000 afgenomen in totaal, oftewel met 3.000 per maand.
Het is voor het eerst in bijna tien jaar dat het werkloosheidspercentage onder 4 procent is gedaald. En ja, dat is natuurlijk fantastisch nieuws.
Het slechte nieuws? Geheel onterecht claimt het kabinet hier verantwoordelijkheid voor. Dat moet op elk mogelijk moment tegengesproken worden. Het kabinetsbeleid zet eerder een rem op de economie dan dat het voor groei zorgt. Lastenverzwaringen zijn nooit positief, en dat is nou juist wat de kabinetten Rutte continu hebben doorgevoerd.