“Nu zit Geert op schoot bij de PvdA en de SP”

Geen categorie02 jul 2014, 10:15
Joram van Klaveren en Louis Bontes hebben een nieuwe partij opgericht, genaamd ‘VoorNederland’ (VNL). DDS was voor een interview op bezoek in de Tweede Kamer. Vandaag publiceren we deel I van het vraaggesprek. Over de oprichting van de partij, en alles wat daarbij komt kijken.
Jullie lanceren een partij genaamd VoorNederland middenin WK-tijd als iedereen dus ook ‘voor Nederland’ aan het juichen is. Is dat een vooropgezet plan?
Bontes: “Haha, nee dat niet. Het is gewoon de hoogste tijd dat er een alternatief komt op rechts. WK of geen WK. Vergeet niet dat er ook wat tijdsdruk achter zat, want het rommelde de laatste tijd in het kabinet.
Van Klaveren: “Als we iets langer hadden gewacht hadden we midden in het zomerreces gezeten. Dan is iedereen met vakantie. We moesten het goed plannen. Bij welk medium moesten we dit uitzetten? Daar hebben we goed over nagedacht. Het werd De Telegraaf. Ik denk dat de lancering goed  is gelukt. Het bericht over de oprichting van VNL is door alle media overgenomen. Het is echt een succesvolle start. Het zat ook mooi in het NOS Journaal.”
 
Jullie omschrijven jezelf als rechtser dan zowel de PVV als de VVD. Beide partijen zijn niet voor niks steeds roder geworden. Kan het niet gewoon zo zijn dat er domweg geen markt is voor een zuivere rechtse, klassiek-liberale partij?
Van Klaveren: “Dat gat in de markt is er. Honderd procent zeker. Destijds in 2006 sprong Geert in dat gat, er waren ook toen al een hoop mensen die de VVD te links vonden. We beseffen wel dat we een minder groot potentieel electoraat hebben dan bijvoorbeeld de VVD. Dat zij zo.”
Bontes: “Veel kiezers voelen zich verraden door de VVD. In de verkiezingscampagne werd ze lastenverlichting beloofd, maar ze kregen lastenverzwaring. De VVD regeert over links, met de PvdA, de partij die door Rutte in de campagne werd verketterd. De VVD verhoogt de BTW en verhoogt het budget voor ontwikkelingshulp. Daarnaast vinden veel mensen de PVV te extreem en te ordinair. Veel kiezers weten dat die club niks bereikt, niets oplost.”
Van Klaveren: “Ook in sociaal-economisch opzicht is de PVV naar links opgeschoven. In 2005 schreef Wilders nog in zijn boekje ‘Kies voor vrijheid’ over het onverbindend verklaren van CAO’s en was hij voor een vlaktaks. Nu zit Geert op schoot bij de PvdA en SP.
Daarnaast is de VVD van oudsher politiek schizofreen. Iemand als Joris Voorhoeve is nu zelfs overgestapt naar D66. Ook Annemarie Jorritsma is zo iemand. Die mensen zijn links-liberaal, op immigratie en integratie veel te soft. De VVD zit in Brussel in één fractie met D66. Hier in Den Haag regeren ze met de PvdA. Kortom: er was geen klassiek-rechtse partij in Nederland. Maar nu wel.”
 
De afgelopen jaren zijn er een hoop rechtse splinters geweest. EénNL, Trots op Nederland, de Libertarische Partij, DPK en Artikel 50. Allen hebben geen zetels weten te bemachtigen in een landelijke verkiezing. Waarom denken jullie dat jullie het wel gaan redden?
Bontes: “Verdonk was een goede minister, maar als politiek leider van ToN had ze geen duidelijk programma. Ze hield geen koers, geen richting. Bovendien vochten ze elkaar daar de tent uit. Bij ons zit het goed.”
Van Klaveren: “Het onderscheid tussen Verdonk en ons is ook dat wij een hoop Kamerervaring hebben. We kennen het spel. Verdonk is destijds in de politiek gekomen als minister. Dat heeft ze goed gedaan, maar ze was nooit Kamerlid geweest. Dat is echt een ander vak. In de Kamer zat ze er verloren bij.
Vergelijk dat met ons. Zo hebben wij Johan Driessen als fractiemedewerker en bestuurslid van onze partij. Hij was jarenlang de meest naaste medewerker van Geert Wilders, reisde met hem de wereld over, was overal bij, schreef veel van zijn teksten. Hij was ook Kamerlid. Ook onze andere drie medewerkers werkten voor Geert. Zelf was ik medewerker van Martin Bosma. Louis was Europarlementariër. Johan en ik vormden in 2010 samen met Bosma het campagneteam. Louis en ik zijn al meer dan vier jaar Kamerlid.
Wat betreft de andere partijen: Brinkman had net als Verdonk een onduidelijk verhaal. Dan was hij er weer voor de ouderen, dan weer voor de middenstand. En eerlijk is eerlijk, hij had weinig tijd. EénNL had destijds Geert tegenover zich, die toen nog fris en fruitig was.”
Bontes: “Wij zijn breder georiënteerd dan de libertariërs. Wij hebben hele duidelijke speerpunten: lage belastingen, meer veiligheid en geen kansloze immigratie.”
Van Klaveren: “De Libertarische Partij heeft een erg lastige boodschap. Kijk, echte libertariërs willen de staat afschaffen. Wij zijn geen libertariërs. We koesteren best warme gevoelens in die richting, maar uiteindelijk zijn we geen libertariërs, maar liberalen. We zijn voor meer veiligheid en een veel sterkere defensie. Dat zijn taken van de staat.”
Bontes: “Wat wij uiteindelijk voor hebben op al die anderen is dat wij al wat bagage meebrengen. We zitten natuurlijk al in de Kamer. Dat creëert een platform. We weten hoe het werkt, dus dat geeft een bepaalde voorsprong. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we er keihard de schouders onder zullen moeten zetten. We moeten keihard knokken voor elke stem. Het is geen sinecure om een succesvolle partij te worden. We denken er dus zeker niet gemakzuchtig over. Een makkie, dat is het niet.”
Van Klaveren: “Dat is één van de redenen dat we niet meteen mikken op tien zetels. Met één á twee zetels beschouwen wij het al als een supersucces.”
Bontes: “Minstens drie! Maar Joram heeft gelijk: we moeten niet een te grote broek aantrekken. Overigens kun je ook met een beperkt zetelaantal het verschil maken, kijk maar naar de SGP en hun rol tijdens Rutte I en Rutte II.”
 
Het partijbestuur van VNL bestaat uit drie man, Bontes, Van Klaveren en Driessen. Allemaal ex-PVV-Kamerleden. Hoe denken jullie ook niet-PVV’ers aan te kunnen trekken?
Van Klaveren: “Er is geen rechtsere partij dan wij. Niemand pleit voor een vlaktaks van 22 procent en is voor afschaffing van tal van accijnzen en belastingen. Geen enkele partij is op een normale manier islamkritisch. We krijgen een hoop mailtjes binnen. Ook uit VVD-hoek en van mensen met een SGP- of CDA-achtergrond. Allemaal mensen die lid willen worden of bereid zijn vrijwilligerswerk te doen. VNL is echt geen bastion voor ex-PVV'ers. We zijn een stuk rechtser en intelligenter dan de PVV.”
Bontes: “Ik denk dat het juist goed is om mensen met een verschillende politieke achtergrond binnen te krijgen, zolang ze maar achter het gedachtegoed van VNL staan.”
 
De meest recente partij die zichzelf op de kaart heeft gezet, is 50PLUS. Zij hebben het politieke speelveld betreden door eerst een Eerste Kamerzetel te veroveren. Is dat ook jullie plan?
Bontes: “Nee, omdat je dan mee moet doen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Daar is het erg kortdag voor. Het is voor die verkiezingen bovendien moeilijk kiezers te bereiken. Het leeft niet.
We richten ons dus echt op de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Provinciale Staten en Eerste Kamer is echt iets voor later. We volgen dus niet het 50PLUS-traject met het behalen van een senaaatszetel om vervolgens verder te zien.”
 
Morgen publiceert DDS deel twee van het vraaggesprek met Joram van Klaveren en Louis Bontes van VNL. Dat zal gaan over het politieke programma van de kersverse partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten