De presidentsverkiezingen in Egypte lijken een tweestrijd te worden tussen de kandidaat van de Moslimbroederschap en een oud-minister van Hosni Mubarak. Daarmee is de "Arabische lente" definitief voorbij.
Een jonge Egyptische revolutionair kondigde teleurgesteld
op Twitter aan dat hij volgende maand, wanneer de tweede ronde van de presidentsverkiezing plaatsheeft, op Satan wil stemmen. "Waarom zou ik voor het minste van twee kwaden kiezen?"
Zo denken veel van de Egyptenaren die zich vorig jaar op het Tahrir-plein verzamelden erover. De val van Hosni Mubarak heeft allesbehalve vernieuwing en vooruitgang gebracht. In plaats daarvan koos -- volgens nog niet bevestigde uitslagen -- bijna een meerderheid van de kiezers die kwam opdagen voor de kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohamed Morsi, en oud-premier Ahmed Shafik.
De opkomst was opvallend laag. Waar Egyptenaren in december nog enthousiast naar de stembus gingen om een parlement te kiezen, kwamen deze week maar 22 miljoen mensen opdagen voor de presidentsverkiezing, niet eens de helft van de stemgerechtigden.
Toegeven, de kandidaten waren weinig inspirerend. Verwacht werd dat de oud-voorzitter van de Arabische Liga, Amr Moussa, het goed zou doen, maar blijkbaar hadden seculiere Egyptenaren en christenen meer vertrouwen in Shafik, de man die in januari van vorig jaar een aantal weken als minister-president diende. Daarvoor was hij bijna tien jaar lang minister van Luchtvaart en daarvoor, opperbevelhebber van de Egyptische luchtmacht.
Ook de steun voor Morsi was opvallend. De Moslimbroeders deden het weliswaar goed bij de parlementsverkiezingen, maar Morsi was voor de islamisten een "back-up" kandidaat die pas werd ingezet toen de populaire en charismatische Khairat el-Shater van deelname werd uitgesloten, omdat hij tijdens het regime van Mubarak in de gevangenis had gezeten. Aangenomen mag worden dat Egyptenaren vooral op de beweging en niet zo zeer op de man hebben gestemd. De broederschap is nu zonder twijfel de dominante politieke beweging in het land.
Dinsdag wordt de uitslag formeel bekendgemaakt. De kans dat iemand anders dan Morsi of Shafik doorgaat naar de tweede ronde lijkt gering. Dan is er in juni een tweestrijd. Egyptenaren kunnen kiezen tussen een islamist en een overblijfsel van het oude regime. Gelet op de parlementaire meerderheid die islamisten (de Moslimbroederschap plus fanatieke salafisten) reeds bezetten, zou een overwinning voor Shafik voor enige balans kunnen zorgen.