Eindelijk hebben we eens iets goeds te melden over de praktijken van de NSA.
Uit nieuwe berichten van de New York Times blijkt dat de NSA in het geheim op 100.000 computers speciale software heeft geïnstalleerd waarmee men in computers kan worden gekeken.
Het NRC Handelsblad, dat dit nieuws eerder vandaag al oppakte legt uit dat de software gebruik maakt van radiogolven "die data kunnen ontvangen via de computer, zelfs als de pc offline is."
De gegevens kunnen tot over wel acht mijl afstand worden opgevangen met een speciaal kastje of bijvoorbeeld via USB-sticks, waar eerder de Duitse krant Der Spiegel over berichtte.
De techniek zou ook gebruikt kunnen worden om een digitale snelweg te bouwen waarmee een cyberaanval kan worden uitgevoerd. NRC Handelsblad meldde vorig jaar al dat de NSA 50.000 computers had geïnfecteerd met spyware.
De krant citeert vervolgens redacteur Huib Modderkolk die stelt dat dit soort methodes in de toekomst veel vaker gebruikt zullen worden, "ook door de AIVD. Het is een heel effectieve methode omdat diensten, anders dan bij het aftappen van glasvezelkabels, heel gericht te werk kunnen gaan. Je dringt een systeem binnen en je installeert malware."
Vervolgens wordt die malware gebruikt om de boel in de gaten te houden én om cyberaanvallen op te zetten als dat nodig is.
Hoewel je bij de NSA in eerste instantie aan spionagepraktijken denkt t.o.v. onschuldige burgers, gaat het hier om iets heel anders. Deze malware is namelijk bijzonder specifiek; het is gericht op een bepaald individu, of een bepaalde (terroristische) organisatie.
Zoals de Times zelf uitlegt: The radio frequency technology has helped solve one of the biggest problems facing American intelligence agencies for years: getting into computers that adversaries, and some American partners, have tried to make impervious to spying or cyberattack. In most cases, the radio frequency hardware must be physically inserted by a spy, a manufacturer or an unwitting user.
Zoiets is natuurlijk geen enkel probleem. Ieder land moet zichzelf beschermen tegen cyberaanvallen, en dit is een buitengewoon effectieve methode om dat te doen. Natuurlijk is het hypocriet dat Amerika moord en brand schreeuwt als Chinezen hetzelfde proberen te doen bij Amerikanen/Amerikaanse bedrijven, maar zo zit de spionagewereld - en de internationale politiek, trouwens - nu eenmaal in elkaar.
Jij doet van alles om je tegenstanders in de gaten te houden, maar roept verschrikt dat het 'zo allemaal niet kan' als die precies hetzelfde bij jou doet.
Zolang de NSA deze methode niet gebruikt om gewone burgers in de gaten te houden heb ik hier geen enkel probleem mee. Natuurlijk zullen Rusland en China luidkeels klagen, maar daar daar moet Amerika lak aan hebben.