Wie had dat nou toch gedacht?
Het moge geen geheim zijn: links, en dan met name
linkse media, haat
Donald Trump. Ze haatten hem al voordat hij democratisch het Witte Huis in werd gestemd, en nu blijkt dat hij zowaar doet wat hij beloofd heeft - een unicum - haten ze hem nog veel meer. Want tsja, hij neemt nou niet bepaald beslissingen waarvan zij graag zouden zien dat hij ze neemt.
Niet zo gek dus dat alles wat de Amerikaanse president doet tot het detail geanalyseerd en op de meest negatieve manier neergezet wordt. Niet dat hij nooit negatieve dingen doet, natuurlijk: frankly maakt hij er vaak genoeg gewoon een potje van, bijvoorbeeld met zijn vermeende shitholes-uitspraak. Maar het verschil met hoe andere presidenten, met name linkse held Barack Obama, behandeld werd is enorm. Wat had men dan ook graag gehoopt dat hij zich tijdens zijn State of the Union-speech - de jaarlijkse presidentiële speech over hoe het met Amerika gaat en zou moeten gaan in de toekomst - weer lekker hard had opgesteld. Dan hadden ze hem weer heerlijk kunnen aanvallen.
Maar warempel: het liep anders.
Verslaggever Arjen van der Horst analyseerde voor onze fijne staatsomroep, de
NOS, het geheel. En hij moest
met de grootste verbazing toegeven - dit had hij nooit voor mogelijk gehouden - dat Trump zowaar iets positiefs, iets optimistisch zei:
Het was een toespraak zoals we die niet vaak horen van de Amerikaanse president. Donald Trumps eerste State of the Union was vooral optimistisch van toon. Volgens correspondent Arjen van der Horst riep hij op "typisch Trumpiaanse wijze" op tot samenwerking tussen Democraten en Republikeinen.
Wat die 'Trumpiaanse wijze' zoal inhoudt? Heel simpel: een 'voor wat hoort wat' mentaliteit waarbij hij best bereid is om iets te geven, als hij ook kan nemen. Dat lijkt mij niet zozeer een 'Trumpiaans', als wel een universeel menselijk principe, maar dat zal wel weer mijn gekke kijk op de wereld zijn.
Trump deed hier verschillende concessies: zo is hij bereid om de zogenaamde dreamers - migranten die als kind illegaal naar Amerika zijn gekomen - een verblijfsstatus te geven, als hij zijn plannen voor beperking van nieuwe migratie (denk aan de prachtige muur) door kan zetten. Hoewel er nog steeds geen enkele reden is om illegalen te laten blijven, is dit wel de meest pragmatische oplossing: liever één keer de hele bende legaliseren en daarvoor toekomstige illegalen weg te kunnen houden, dan door blijven gaan op de huidige manier waarbij de groep alleen maar groter wordt.