In politiek Den Haag gebeurt deze weken weinig interessants, maar dat betekent niet dat we niet alsnog kunnen genieten van misschien wel de meest gebekte politicus die Nederland ooit heeft gehad: Geert Wilders.
Op 6 december maakte het tijdschrift TIME bekend dat de #MeToo-beweging de 'Person of the Year'-titel kreeg voor de meest invloedrijke persoon ter wereld. Zo'n titel kan Wilders natuurlijk enkel van dromen, maar binnen Nederland is de Limburgse politicus natuurlijk een stuk invloedrijker. Dat doet hij niet zozeer door daadwerkelijk te regeren - zo ongeveer alle andere partijen mijden hem als de pest - maar door er met zijn uitspraken altijd weer voor te zorgen dat, love him or hate him, je niet om de man heen kunt.
Tijd dus om nog even terug te kijken op vijf uitspraken van de PVV-leider die het nieuws dit jaar zoal haalden!
Het was februari toen de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart echt losbarstten. Zoals inmiddels gebruik is, ging het vooral tussen de VVD en de PVV, een wedstrijd die de VVD van Mark Rutte uiteindelijk won - al helemaal als je de daaropvolgende formatie bekijkt. Zoals óók gebruik is, deed Rutte weer allerlei mooie beloftes, waarvan hij de helft natuurlijk weer niet waar zal maken. Rutte beloofde in februari twee miljard extra te zullen uittrekken voor de ouderenzorg, wat hem niet op zijn blauwe ogen geloofd werd door Wilders. En waarom zou hij: die 1000 euro hebben we ook nooit gekregen, zoals de PVV'er ons attent maakte toen hij Rutte de "Koning van de Leugenaars" noemde.
Saillant detail: Rutte maakte zijn belofte zowaar wél eens waar, en besloot in het regeerakkoord 2,1 miljard extra geld voor verpleeghuizen vrij te maken. Ach ja.
We blijven nog even hangen bij het regeerakkoord. Nadat er tussen de verkiezingen en de afronding van de formatie - in oktober - weinig gebeurde, viel er natuurlijk weer veel aan te merken op het akkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie eruit deden rollen. Er staat vanallas in waar je niet vrolijk wordt, maar voor Wilders gold vooral wat er niét in staat: het woord "Islam". In een tijd waarin de Islam en haar 'bijwerkingen' een enorme impact op ons leven hebben, is dat inderdaad raar. Maar then again: D66 maakt ook deel uit van dit kabinet, dus wat hadden we nu echt verwacht?
Hoewel de meeste uitspraken van Wilders met een uitroepteken eindigen, stelt hij ook wel eens vragen. En soms zijn dat zelfs heel goede vragen, zoals in dit geval. De zorg en haar bekostiging zijn al jaren een enorm punt van discussie in Nederland, en dat is de afgelopen tijd niet minder geworden. Waar je vroeger nog naar het ziekenhuis kon zonder je druk te maken over de kosten, moet je tegenwoordig goed nadenken over wat nodig is en wat niet. Dat is prima - ook in de zorg is wat eigen verantwoordelijkheid geen overbodige luxe - maar dan wel met gelijke regels voor iedereen.
En dat gebeurt dus niet: waar Nederlanders zorgverzekeringen à zo'n 100 euro de maand moeten afsluiten en honderden euro's aan eigen risico moeten betalen alvorens ze überhaupt wat aan die verzekering hebben, krijgen asielzoekers die zorg gratis en voor niets. Dat is op zijn minst krom te noemen, en kennelijk ook een reden voor Wilders om deze uitspraak te doen, en zelfs om aangifte tegen Mark Rutte te doen wegens 'discriminatie van Nederlanders'.
Het moge inmiddels duidelijk zijn wie het favoriete doelwit van de uitspraken van de PVV-leider is. Hoewel Wilders en Mark Rutte in een ver verleden ooit goed overweg konden binnen de VVD, is dat nu wel anders. Als premier krijgt hij natuurlijk van alle kanten kritiek, maar de beschuldigingen vanuit de PVV steken daar toch nog wel met kop en schouders bovenuit. Al helemaal als de voorman van die partij je een "ordinaire oplichter" noemt. Waarom? Hierom:
Premier Rutte is een ordinaire oplichter.
Na jaren bezuinigen en lastenverzwaren nu wéér hogere energiebelasting, hogere btw, hogere ziektekostenpremie, hogere huren, afschaffen Wet Hillen etc. Maar wél miljarden naar Afrika en asiel.#kominverzet pic.twitter.com/gxsId8RcEE
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 23 november 2017
Ook dat klinkt weer bijzonder vriendelijk. Deze uitspraak was echter eens niet gericht aan Mark Rutte - nee, niet eens aan een politicus - maar aan Georgina Verbaan. Dat allemaal vanwege een discussie waar Geert ook een bijzonder sterke mening over heeft: de strijd om Zwarte Piet. Als liefhebber van Nederlandse tradities mag het geen verrassing heten dat hij resoluut vóór het behoud van de traditionele Piet - de zwarte dus - is. Hoewel het leeuwendeel van de Nederlanders dat ook vindt, dachten 2oo zogenaamde 'bekende' Nederlanders een offensief te kunnen starten tegen Piet zoals we hem kennen. De actiegroep 'Zwarte Piet is Racisme' ronselde hen voor een actie waarbij ze een shirt aantrokken met de naam van die groep, in de hoop dat BN'ers de mening van Nederland wel zouden kunnen veranderen.
Georgina Verbaan werd uiteindelijk het meeste bekende gezicht van de campagne (dan weet je wel hoe bekend die 200 echt waren) en kreeg dan ook die volle lading om haar aandeel: "Domme gans" was het label dat ze van Wilders kreeg.