Onder Mark Rutte is de Nederlandse regering volledig de speelbal van het bedrijfsleven geworden. Dat blijkt uit documenten die Oxfam Novib en SOMO via de Wet Openbaarheid Bestuur in de openbaarheid hebben weten te krijgen. "Het Nederlandse fiscale beleid wordt al jarenlang grotendeels gedicteerd door de belangen van grote multinationals," zo stelt Follow the Money dan ook vast. De dividendbelasting: u weet wel, die enige vorm van belasting die in Nederland wél op brede instemming kan rekenen, maar dan ook de enige die door het kabinet wordt afgeschaft. Precies zoals de burger het niet wil - zo kennen we premier Rutte in zijn derde kabinet inmiddels.
Maar de afschaffing van die belasting voor buitenlandse beleggers die ons land vooral als verdienmodel zien, is slechts een klein onderdeel van een veel groter probleem. Het blijkt namelijk dat de dividendbelasting niet is afgeschaft na een eenmalige lobby van het bedrijfsleven. Nee, het bedrijfsleven heeft de door zichzelf gehate belasting gewoon zélf afgeschaft. Want onder Rutte III is het bedrijfsleven de nieuwe regering geworden - zo nauw werkt het kabinet samen met verschillende lobbygroeperingen voor grote ondernemers.
Een zogeheten uitgevoerd WOB-verzoek van actieclubs SOMO en Oxfam Novib legt bloot welke bedrijven en lobbyorganisaties allemaal aan de touwtjes trekken in Nederland: Shell, AkzoNobel, ABN AMRO, de ING, Fortis, de American Chamber of Commerce, het VNO-NCW, Ernst & Young en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.
De vrijgegeven documenten van het ministerie van financiën bewijzen het volgende, stelt
Follow the Money:
"Documenten die SOMO en Oxfam Novib via een Wob-procedure van het ministerie van Financiën hebben verkregen, laten zien hoe nauw er op deeldossiers wordt samengewerkt tussen de overheid en de bedrijfslobby. Financiën zoekt actief de samenwerking met lobbyclubs op om het Nederlandse vestigingsklimaat zo business friendly mogelijk te houden.
Beleid werd door Financiën eerst afgetikt met het VNO-NCW, voordat het naar de Kamer ging. Het VNO-NCW bood zelfs aan om op een specifiek beleidsdossier gezamenlijk met Financiën de ‘politieke druk uit de Tweede Kamer’ het hoofd te bieden."
Misschien meoten we Rutte dan ook voortan Premier VNO-NCW noemen, en Wiebes laten doorgaan voor minister Shell? Dat zou natuurlijk wél zo verhelderend zijn...