Alweer?
Volgens het PvdA-economen dus Van der Ploeg en Vermeend hebben we een nieuw belastingstelsel nodig. Alwéér.
In hun wekelijkse
DFT column stellen beide heren dat het huidige stelsel veel te ingewikkeld is. Bovendien leidt het tot een te zware lastendruk op arbeid en het rondpompen van geld. De economen zijn van mening dat naast een ingrijpende vereenvoudiging vooral de belastingdruk op de middeninkomens snel omlaag moet. Het huidige stelsel van ons land remt de groei en past ook niet meer in de wereld van het internet.
Ik kan het niet méér met hen eens zijn. Wel jammer dat vrijwel alle vorige belastingwet wijzigingen ook tot doel hadden om de belasting te vereenvoudigen. Waarom zou dat nu opeens wel lukken? Wat stellen de heren voor?
In het rapport Taxes and Growth van de Oeso is de kernboodschap, dat de opzet van een belastingstelsel zodanig moet zijn dat het zo min mogelijk belemmeringen opwerpt voor economische groei. Op basis van empirisch onderzoek aangetoond dat regeringen bij belastingherzieningen de nadruk moeten leggen op belastingen op consumptie (BTW), energieverbruik en onroerende zaken. Deze heffingen zijn in de praktijk het minst schadelijk voor de ontwikkeling van de economie en leveren veelal stabiele opbrengsten voor de schatkist op. Belastingen over de winst zijn economisch gezien het meest schadelijk, gevolgd door de inkomstenbelasting. Heffingen over winsten en inkomens, zo blijkt uit de studie, remmen de groei. Daarom zullen de komende belastingherzieningen in veel landen tot lagere opbrengsten leiden over winsten en inkomens.
Daarnaast wijzen de economen op de rol die het internet speelt bij belastingontwijking. Bedrijven openen minder fysieke winkels en kunnen zich vestigen op plaatsen met een fiscaal vriendelijk klimaat. Helemaal waar.
Daarom vragen zij de regering om haast te maken met de aanbevelingen uit het rapport van de commissie Van Dijkhuizen. De voorstellen daarin komen globaal overeen met de visie van de OESO, maar de uitkomst van deze herziening is nog steeds dat de belastingdruk op werk in Nederland internationaal gezien te hoog blijft en dat remt de groei. Bovendien is ons belastingstelsel na deze herziening niet bestand tegen digitale ontwikkelingen.
Zinvol advies als u het mij vraagt. Ben wel benieuwd hoe de heren tegen een vlaktaks aankijken.