'Onderwijspartijen' als D66 blijven er maar op hameren: hoe meer hogeropgeleiden, hoe beter. Wat een onzin.
Het idee dat iedereen moet kunnen studeren op een zo hoog mogelijk niveau is aperte onzin. Dat zeg ik niet, dat zegt filosoof en voorzitter van
Beter Onderwijs Nederland Ad Verbrugge in HP/De Tijd. En hij kan het weten.
Verbrugge maakt zich zorgen over de kwaliteit van het hoger onderwijs, en terecht, zoals we de afgelopen maanden hebben kunnen zien. Er worden teveel studenten aangenomen die er niks van bakken en die vervolgens stiekem worden geholpen om hun papiertje te halen, zodat de hogeschool of universiteit extra centjes krijgt van de overheid. Het is een grote commerciële bende geworden.
De filosoof zegt daarom in HP/De Tijd:
De financiering van het onderwijs [moet] veranderen. Een beter criterium voor financiering zou het niveau van de leerlingen bij hun uitstroom zijn. Verder moet de inspectie steviger en moet er meer centrale examinering komen om het niveau van het middelbaar en beroepsonderwijs te peilen.
Daar heeft hij een punt. Je kunt best eisen stellen aan aankomend studenten, bijvoorbeeld dat ze geen d/t-fouten maken als ze een journalistieke of communicatie-opleiding willen doen. Meer in het algemeen kun je van studenten eisen dat ze weten waarom Nederland een Koningshuis heeft. Of dat ze weten wie Thorbecke was en wat hij heeft gedaan voor de parlementaire democratie.
Als je helemaal geen eisen stelt, zoals nu het geval is, dan doet iedereen, niveau of geen niveau, zomaar wat.
Het probleem ligt overigens dieper, mede dankzij D66'ers en andere progressieve 'onderwijspartijen'. Verbrugge:
De kwaliteitsnormen [moeten] omhoog. Als dat leidt tot twintig procent minder studenten in het hoger onderwijs, is dat niet erg. Het idee dat iedereen 'moet' studeren en wel zo 'hoog' mogelijk, is ronduit onzinnig en leidt tot niveaudaling, waarbij de slechte studenten de anderen ophouden. Alleen zij die het aankunnen én ervoor willen werken, moeten kunnen studeren en hebben dan ook het recht op financiële steun.
En zo is het. Ze zouden deze man minister moeten maken.