Het vertrouwen in de banken is al tot een nulpunt gedaald en dan zegt het NIBUD ook nog eens dat u contant geld achter de hand moet houden. Just in case, vat u wel?
Het NIBUD heeft zich vandaag ongetwijfeld niet bepaald populair gemaakt in bancaire kringen. De budgetvoorlichter raadt mensen namelijk aan om altijd een redeljk bedrag in cash achter de hand te houden. U weet wel, omdat er niet blind vertrouwd kan worden
op banken. De noodzaak om contant geld achter de hand te houden is overduidelijk, stelt het Nibud. Of het nou gaat om elektrische storingen of kapotte en geskimde pasjes. Door contant geld achter de hand te houden neem je als consument voorzorgsmaatregelen.
Daarnaast, zegt het NIBUD, is het verstandig om meerdere elektronische betaalmiddelen te bezitten, niet slechts één. Denk dan niet alleen aan pinpassen, maar ook aan creditcards. En, oh ja, voor we het vergeten:
Maar het Nibud adviseert ook om uw geld op meerdere banken te stallen, zeker als u meer dan 100.000 euro bezit. Als u dan bij een bank niet kunt betalen, dan kan het bij de andere bank wellicht wel.
Wat een apart bedrag, 100.000 euro. Hmm, waar heb ik dat ook
alweer eerder gehoord? Ach nee, dat zal er niets mee te maken hebben. Is vast een willekeurig getal, ze hadden ook best 80.000 kunnen noemen. Toch?
Juist ja. Nothing to see here, move along, move along.
Hoe dan ook - laten we dat aspect van het advies voorlopig maar even negeren - het is natuurlijk bijzonder opvallend en veelzeggend dat het NIBUD mensen nu aanraadt om zowel contant geld in de beurs te houden als om hun geld op rekeningen bij verschillende banken te zetten. Er is werkelijk geen mens die nog vertrouwen heeft in de bancaire sector; niet alleen vanwege de wijze waarop de banken gokken met het geld van hun klanten, maar ook omdat het (online) betalingsverkeer meteen platligt als een paar studentjes een DdOS-aanval uitvoeren.
Is de bancaire sector de zieke man van de economie?