Amerikaanse media keren zich opeens tegen Newt Gingrich. Nu is dat niet zo heel verrassend - men heeft immers een hekel aan hem. Maar toch: de teneur is duidelijk. Gingrich begint steeds minder mee te tellen, Romneys nieuwe conservatieve uitdager heet Rick Santorum.
Ziet u, de media willen altijd een tweestrijd. Als een bepaalde kandidaat het wel even wint - met gemak - is het allemaal nogal een saai gebeuren. Daarom maken journalisten altijd één 'outsider' kanshebber op de titel. Je hebt dan de favoriet en de 'underdog' die het opnemen tegen elkaar, de rest van de kandidaten wordt genegeerd (het is immers te lastig voor veel mensen om een drie- of een vierstrijd te volgen).
Hoewel de meeste journalisten een ontzettend grote hekel hebben aan Newt Gingrich (wat logisch is, de man is werkelijk niet uit te staan), bouwden ze hem in de afgelopen weken niettemin op. Ze moesten een beetje een hype creëeren. Aangezien de peilingen bewezen dat Gingrich de enige 'conservatief' was die het nog enigszins spannend kon maken, kozen de media er dus voor om hem en zijn zaak te promoten.
Voor de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden was dat bijzonder goed nieuws. Hij was dé anti-Romney kandidaat; dé vijand van het establishment.
Maar toen maakte hij opeens wat domme fouten en zakte hij alweer snel weg in de peilingen. Vervolgens kwam Santorum ineens bovendrijven. Conservatieve kiezers die eerst voor Gingrich opteerden, switchen ineens.
En de media? Die hollen er achteraan en maken het allemaal nog wat erger. Zij willen nu graag dat Santorum dé rivaal wordt van Romney. Ze schrijven Gingrich massaal af. Niet omdat die geen kans meer heeft om het nog behoorlijk goed te doen, maar omdat ze een tweestrijd willen - en wel meteen. Een driestrijd is immers te onoverzichtelijk.
Is dat eerlijk? Waarschijnlijk niet. Als je Gingrich bent heb je je buik op dit moment ongetwijfeld even vol van al die journalisten met hun mooie horse race verhalen. Maar ja: hij heeft er ook van geprofiteerd... en als Santorums campagne instort zal hij dat weer doen.
Maar toch, voorlopig (en misschien zelfs tot het einde van zijn kandidatuur) is Gingrich opeens de nummer drie; de man waarvan journalisten graag willen dat hij uit de race stapt zodat zij een mooie tweestrijd te zien krijgen.
De vraag is dan natuurlijk hoe lang Gingrich nog kan doorgaan? Kan hij het momentum aan zijn kant krijgen? Kan hij ervoor zorgen dat Santorums campagne begint te haperen zodat hij misschien toch weer de anti-Romney kandidaat wordt? Zo niet, dan zal de roep om eruit te stappen alleen maar luider worden.