Die hele 'war on drugs' in Noord-Brabant heeft een onbedoeld effect gekregen. Hoewel er steeds meer wiettelers worden aangepakt, kiest een aanzienlijk deel eieren voor hun geld en gaat de grens over! Dat meldt de Telegraaf.
Laurent Laniël, een onderzoeker van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving, deed een curieuze ontdekking! Nederlandse wiettelers zijn als het ware aan het 'franchisen' en zetten overal locaties op in Europa. Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, België en Duitsland krijgen daardoor steeds meer te maken met wietplantages van Nederlandse signatuur.
Op het illegale aspect na lijkt het er sterk op dat hier een waar business-model wordt gevolgd. De wiet van dit soort plantages en telers bevat dezelfde kenmerken als andere succesvolle bedrijfsstrategieën. Vaklui, goed materiaal, breed netwerk, hoge kwaliteit en groot volume.
Naast deze succes genererende ingrediënten lijkt het er ook sterk op dat Nederlandse criminelen goed in de gaten hebben waar de zwakke plekken van politiediensten en hun samenwerking met internationale collega's zitten. Zo worden ze ervan verdacht juist gebruik te maken van grenzen om het strafproces te bemoeilijken.
Of je nou vindt dat softdrugs gelegaliseerd moet worden of juist harder moet worden aangepakt, het valt niet te ontkennen dat de Nederlandse handelsgeest een sterke indruk heeft gemaakt op het criminele circuit! Juist door dit soort competente figuren valt aan te tonen dat het huidige beleid in ieder geval totaal op z'n gat is gevallen.
Wil je legaliseren, dan zal men er goed aan doen dit in samenspraak te doen met dit soort figuren, op eenzelfde manier als in de laatste scènes van de film Catch me if you can, waar de geniale fraudeur en vervalser gepakt wordt en juist bij de inlichtingendiensten een waardevolle toevoeging wordt, in ruil voor strafvermindering.
Gaat de voorkeur toch uit naar criminaliseren, dan is internationale samenwerking een absoluut vereiste. Gezien de stroperige bureaucratie en onderbemanning van de diverse politie- en inlichtingendiensten lijkt me dat een véél grotere klus met een groot risico op geweld en slachtoffers.
Welke kant het ook uitgaat, dit soort professionele ontwikkelingen op steeds grotere schaal, maakt dat de urgentie voor een heldere en eenduidige beslissing toeneemt.