Internationaal gezien is de klimaatdiscussie vooral een Angelsaksisch onderonsje. Op de zijtoneeltjes tellen Duitsland en wellicht Frankrijk ook mee. Andere landen, waaronder Nederland, worden waarschijnlijk als 'quantité negligable' gepercipieerd.
Voor zover mij bekend is er weinig discussie in de Spaanstalige wereld over klimaat, met uitzondering van de website in het vaderland van prinses Maxima, Argentinië: 'Fundacion Argentina de Ecologia Cientifica' (FAEC).
Des te opmerkelijker is het dat de recente voordracht van Salle Kroonenberg over de klimaatproblematiek in Colombia prominent aandacht heeft gekregen in de plaatselijke media.
Maar daar is misschien wel een verklaring voor. De relatie tussen Zuid-Amerika en de VS ligt gevoelig. Als een Amerikaan daar iets komt vertellen, zal dat waarschijnlijk anders overkomen dan wanneer het een Nederlander is. Als de betrokken Nederlander daar bovendien drie jaar lang heeft gedoceerd en zijn verhaal derhalve in het Spaans presenteert, kan er nog maar weinig fout gaan.
In 'El Mundo' rapporteert Yuliana Betancur Cuartas:
Kroonenberg bestrijdt menselijke broeikashypothese.
Deze uitgesproken tegenstander van Al Gore en andere klimaatwetenschappers steekt zijn afkeer van alarmistische voorspellingen omtrent klimaatverandering, het broeikaseffect en de stijgende zeespiegel niet onder stoelen of banken.Op de conferentie die deze week in het Explore Park werd gehouden, sprak de Nederlandse wetenschapper, Salomon Kroonenberg, over de fase waarin het klimaat op aarde zich thans bevindt. Hij verklaarde de veranderingen die thans plaatsvinden zich ook in het verleden hebben voorgedaan. Daarmee weerlegde hij de theorieën van klimaatwetenschappers als Al Gore.
Betancur Cuartas: De overgrote meerderheid van de regeringen heeft zich aangesloten bij het klimaatalarmisme. Zou het zo kunnen zijn dat zij deze kwestie gebruiken om de aandacht af te leiden van de problemen in hun eigen land?
Salomon Kroonenberg: Het alarmisme begon in de jaren 80 toen de temperatuur steeg. De film van Al Gore's en het schuldgevoel van de mensen, alsmede de wijze waarop de media daarover berichtten, hebben de publieke opinie sterk beïnvloed. Als de mensen denken dat het alarmisme terecht is, is het voor politici erg moeilijk om daar tegenin te gaan. Dat zou politieke zelfmoord betekenen. Een groep wetenschappers verbonden aan de Verenigde Naties was reeds overtuigd dat de mens schuldig was. Het was de taak van het 'Intergovernmental Panel on Climate Change' (IPCC) om aan te tonen in welke mate.
De mensen die daarvan reeds overtuigd waren, werden door de rapporten van dat orgaan bevestigd in hun geloof dat de mens verantwoordelijk is. Dus als de Verenigde Naties daarin gelooft, gelooft men er ook in Nederland in. Maar ik weet niet of dat ook in Colombia het geval is. Het is echter duidelijk dat politici zich niet kunnen veroorloven om tegen de stroom in te roeien. Zo werkt dat nu eenmaal. .
Lees verder hier .
Voor degenen die het Spaans niet machtig zijn, kan Google translator uitkomst bieden:
Ook 'El Colombiano' schonk aandacht aan de voordracht van Salle Kroonenberg.
Lilliana Vélez de Restrepo rapporteerde:
Ondanks de toename van CO2, is de temperatuur de afgelopen tien jaar niet gestegen. "Er is geen verband tussen de temperatuurverhoging en CO2 in de afgelopen 50 jaar."
Deze stelling werd geponeerd Salomon Kroonenberg, bekend als de dichter onder de geologen", een controversiële deskundige, hoogleraar en Nederlandse wetenschapper, die op uitnodiging van de Universiteit Eafit en Explore Park naar Colombia was gekomen om een aantal voordrachten te houden.
Zijn positie is niet veranderd. Hij blijft politici, wetenschappers en opiniemakers van alle gezindten uitdagen met zijn afkeer van de alarmerende voorspellingen over klimaatverandering, het broeikaseffect en de stijgende zeespiegel.
"Ik wil laten zien hoe onbelangrijk wij zijn en onze hoogmoed aan de kaak stellen," zei hij.
Maar hij doet het niet alleen maar om te provoceren. Integendeel, hij hoopt dat de mensen daardoor zelf gaan nadenken en hun visie op de toekomst verbreden.
Zijn voordracht is gebaseerd op wetenschappelijke studies, omdat, zoals hij stelt, "een wetenschapper niet iets mag beweren dat hij niet kan bewijzen."
"De mensheid kan de stand van de thermostaat van de aarde niet veranderen", zegt hij, terwijl hij uitlegt dat de angst waarin we leven in Amerika niet correspondeert met de werkelijkheid. "De veranderingen die we meemaken hebben zich al eerder voorgedaan in de geschiedenis."
Hij verduidelijkt dat zijn opvatting geen roekeloze exploitatie van de natuur impliceert. Integendeel, zo merkt hij op. Hij is van mening dat het van het grootste belang is dat er vooruitgang wordt geboekt op het vlak van de energiebesparing en een beperking van het gebruik van fossiele brandstoffen, zodat ook toekomstige generaties daarvan kunnen profiteren. Hij is voorstander van een stimulering van zonne-energie en de ontwikkeling van andere vormen van duurzame energie, alsmede bescherming van het water en de beperking van ontbossing.
"We moeten de bescherming van biodiversiteit als doel op zich zelf nastreven en dus niet onder het mom van klimaatverandering".
Lees verder hier.