Niet alle NAVO-landen willen meedoen, maar dat maakt niets uit.
Nederland gaat een cruciale rol spelen in de nieuwe snelle interventiemacht Joint Expeditionary Force (JEF). Dat bericht De Telegraaf:
Kolonel Joost de Wolf van het Korps Mariniers vertrekt volgende maand naar het hoofdkwartier van de Britse strijdkrachten in Northwood bij Londen om JEF verder te ontwikkelen. Deze interventiemacht staat buiten de commandostructuur van de NAVO en de door tegenslagen geplaagde flitsmacht van het bondgenootschap. Hierdoor kan JEF veel sneller in actie komen.
De Wolf legt uit: "Want daarvoor is immers geen consensus nodig van alle 28 NAVO-lidstaten. Engeland is leading nation, de Baltische Staten, Noorwegen, Denemarken en Nederland doen mee.”
De reden dat de Baltische staten, Noorwegen en Denemarken meedoen is eerst en vooral het gedrag van Rusland, dat eerder Georgië, de Krim en oost-Oekraïne binnenviel (in het laatste geval door 'rebellen' te gebruiken die vaak geleid worden door Russische officieren uit het leger en/of de FSB, de opvolger van de KGB). Het is dan ook niet verrassend dat Zweden en Finland ook geïnteresseerd zijn. Zoals De Wolf zegt: "Allemaal landen vlak bij de Russische federatie."
Nederland en Engeland worden persoonlijk niet bedreigd door de imperialistische ambities van president Poetin, maar vinden het belangrijk om Ruslands macht in te perken. Onze rol zal niet alleen bestaan uit het leveren van troepen, maar ook uit het leveren van schepen. Als de flitsmacht ingrijpt moeten de troepen immers vervoerd worden. De Wolf: "Hoe krijg je 20.000 man troepen ter plekke? Daarvoor zijn schepen nodig en toevallig hebben wij die."
Hoewel de task force pas operatief zal zijn in 2018 kan het al eerder in actie komen. De Britten laten namelijk weten dat ze er nu al gebruik van kunnen en zullen maken als het nodig is.