Het nut daarvan ontgaat mij volledig.
De Tweede Kamer is het volgens Elsevier eens met staatssecretaris Fred Teeven: immigranten die graag Nederlander willen worden moeten daar voortaan zeven jaar, in plaats van vijf jaar op wachten. Dat heeft de ministerraad gisteren afgesproken.
Yes! Het wordt moeilijker voor mensen om te naturaliseren tot Nederlander! Ge-wel-dig. Hartstikke mooi. Knap ook!
Op dit moment is het nog zo dat immigranten die vijf jaar lang onafgebroken in Nederland wonen en geen gevaar vormen voor de openbare orde de Nederlandse identiteit kunnen bemachtigen. Aangenomen dat ze een inburgerscursus volgen en het examen met succes afleggen, tenminste.
De redenering achter deze wetswijziging is
als volgt: Maar volgens staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) komt het nu nog te vaak voor dat buitenlanders met de Nederlandse nationaliteit op zak te weinig participeren in de Nederlandse samenleving. Een termijn van zeven jaar moet garanderen dat de vreemdeling beter geïntegreerd zal zijn in Nederland.
Als gezegd is de Tweede Kamer het daarmee eens. Onze parlementsleden vinden dus ook dat immigranten na vijf jaar vaak nog niet goed genoeg zijn ingeburgerd / te weinig participeren in de Nederlandse samenleving. Dit ondanks het feit dat die mensen een inburgeringscursus met succes hebben afgerond.
Dat is raar. Hoe kan een buitenlander die in Nederland woont het inburgeringsexamen halen maar niet participeren in de samenleving? Zo iemand zou goed Nederlands moeten spreken, de cultuur moeten begrijpen, zich prima kunnen redden... maar volgens Teeven zitten weet ik hoeveel immigranten alleen maar lekker thuis / in de eigen buurt met andere buitenlanders?
Ik ken een flink aantal immigranten, en zij die de cursus echt serieus namen zijn goed ingeburgerd. En ja, na vijf jaar zijn ze wel degelijk actief in de samenleving. Er is geen enkele reden om hen twee jaar langer te laten wachten op de Nederlandse identiteit.
Tegelijkertijd zijn er ook veel immigranten die de cursus weliswaar hebben behaald, maar na vijf jaar nog steeds in grote afzondering leven van de rest van het (autochtone) land. Ze gaan alleen maar om met andere buitenlanders en trekken zich niets aan van de Nederlandse cultuur en samenleving.
Nu is het aparte dat dit na zeven jaar niet anders is. Ook dan willen ze liever niets te maken hebben met de rest van de maatschappij.
Het verhogen van de termijn heeft dan ook geen enkel nut. Als het kabinet er écht voor wil zorgen dat alle 'nieuwe Nederlanders' participeren in de samenleving - en er dus iets aan toevoegen - moet de inburgeringscursus zwaarder worden gemaakt. Gooi er een soort van maatschappelijk stage bij in, dat ze wel actief moeten zijn en met Nederlanders moeten werken, en verzin zo nog een paar maatregelen die daadwerkelijk effect sorteren. Misschien dat je dit probleem dan daadwerkelijk oplost, wat voor de verandering ook prettig zou zijn.