Na Italië nu ook angst voor recessie in Duitsland vanwege tegenvallende productiecijfers

Geen categorie10 jan 2019, 10:00
De aandelenmarkten lieten het eigenlijk al zien, maar nu wordt het ook bevestigd door economische cijfers: het is zéér waarschijnlijk dat de Duitse economie zich sinds dit jaar in een recessie bevindt zo meldt Business Insider. Er wordt nog wel getwijfeld over de betrouwbaarheid van de data, maar veel economen zijn het eens dat de grootste economie van de Europese Unie tekenen van zwakte toont.
In november 2018 daalde productie van de Duitse industrie met 1,9%. In vergelijking met een jaar eerder daalde de productie die maand met meer dan 4%: de sterkste daling sinds de crisis van 2008. Als we de gegevens in een grafiek plotten is een duidelijke opwaartse trend waarneembaar tot eind 2017. In 2018 lijkt zich een neergaande trend te ontwikkelen. De trendlijn, gemarkeerd in oranje, suggereert dat de ellende nog niet voorbij is. Het is te verwachten dat de komende kwartalen nog wel enige groei te zien zal zijn, maar dat over een periode van één jaar de groei stagneert en er zelfs krimp kan plaatsvinden. Een recessie dus.
[caption id="attachment_217430" align="aligncenter" width="500"]Relatieve groei en krimp van industriële productie in <a href=Duitsland. In het 'oranje' ziet u trendlijnen waarbinnen de data zich bevindt. Eind 2017 lijkt het omslagpunt. Bron: Business Insider. " width="500" height="403" /> Relatieve groei en krimp van industriële productie in Duitsland. In het 'oranje' ziet u trendlijnen waarbinnen de data zich bevindt. Eind 2017 lijkt het omslagpunt. Bron: Business Insider.[/caption]
Een aankomende recessie zo vlak voor de Europese verkiezingen belooft weinig goeds. Duitsland is de sterkste economie van Europa en neemt in haar val natuurlijk andere grote economieën mee. Nederland is sterk afhankelijk van Duitsland en ook de Franse en Italiaanse economie zijn sterk vervlochten met de Duitse. Vertraagt de motor van Europa dan vertragen alle inzittenden van het carrousel. Bloomberg rapporteerde eerder al dat Italië waarschijnlijk sinds 2018 in een recessie is beland. Tegelijkertijd geven de Italianen veel te veel geld uit o.m. aan sociale verzekeringen. Met een schuld van 131% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) belooft het weinig goeds voor de Italianen en dus voor de Eurozone.
[caption id="attachment_217434" align="aligncenter" width="631"]Duitse industriële productie. De val lijkt zo hard dat analisten zich afvragen of de gegevens wel kloppen. Bron: Business Insider Duitse industriële productie. De val lijkt zo hard dat analisten zich afvragen of de gegevens wel kloppen. Bron: Business Insider[/caption]
In de tien jaar sinds 2008 hebben overheden maar weinig ondernomen om de volgende klap te voorkomen. De Europese Centrale Bank bleef geld pompen en diegenen die kapitaal hadden profiteerden flink van de stijging van de aandelenmarkt. Maar daar lijkt nu dus een einde aan te komen. Een analist van Oxford Economics, Daniel Harenberg stelt: "Even if order books and backlogs of work still look good, Germany likely flirted with a technical recession in H2. We have revised our Q4 GDP forecast to 0.0%." Tegelijkertijd houden analisten een slag om de arm. De betrouwbaarheid van de economische data wordt in twijfel getrokken en de val in productie lijkt dramatisch om waar te zijn.
Wat denkt u? Was 2018 het kanteljaar waarin de wereldeconomie vertraagde of zelfs in een recessie belandde? Of is het nog te vroeg om dat te kunnen stellen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten