Viva España is vervangen door Viva Cataluña.
Maar liefst
80% van de Catalanen (die de tijd wilden nemen om te stemmen) heeft gisteren voor afscheiding van Spanje gestemd. Een prima ontwikkeling: hoe regionaler de overheid, hoe beter.
Bij de officieuze volksraadpleging van zondag koos ruim 80 procent van de stemmers voor een onafhankelijk Catalonië. Dat zei vice-president van de regio Joana Ortega zondagavond laat. Ze baseert dit resultaat op 88 procent van alle stemmen die al geteld zijn. Ruim 2,3 miljoen van de 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen brachten hun stem uit.
Zoals je zou verwachten in dit soort gevallen beweren pro-Spaanse analisten dat vooral voorstanders van een onafhankelijk Catalonië de tijd hebben genomen om te stemmen. Kerncitaat: "Dit lijkt meer op een protest dan op verkiezingen."
Leuk bedacht, maar voorstanders hadden de mogelijkheid ook om hun mening te delen; zij wisten ongetwijfeld dat de lokale politiek vol op onafhankelijkheid zou inzetten op het moment dat bleek dat een ruime meerderheid dat steunde. Als zij net zo gepassioneerd waren als de analisten ons willen doen geloven hadden ze ongetwijfeld de tijd genomen om te gaan stemmen. Dat ze dat niet hebben gedaan betekent a) dat het ze allemaal niet zoveel uitmaakt en b) dat er waarschijnlijk helemaal niet zoveel Catalaanse voorstanders van de huidige regeling zijn.
Veel moderne - door het socialisme geïndoctrineerde - analisten zullen dat ongetwijfeld schokkend vinden, maar voor mensen met een klassiek liberale of libertarische achtergrond is het prima te begrijpen. Catalanen hebben voor een deel hun eigen cultuur en mythes. Het is gewoon een volk op zich. De kans dat een volk zich zonder vrijwillig overgeeft aan de heerschappij van een ander volk is uitzonderlijk klein. Dat kan eigenlijk alleen goed gaan door die kleinere cultuur van het overheerste volk langzaam af te breken en hen te indoctrineren met een nieuwe, nationalistische identiteit. In Catalonië is dat duidelijk niet gelukt.
Daar komt bij dat de Catalanen blijkbaar intuïtief begrijpen dat lokale overheden beter zijn dan nationale regeringen die verder weinig tot geen binding hebben met het gebied in kwestie. De effectiefste overheden zijn lokaal en kleinschalig. Hoe verder een overheid afstaat van de mensen, hoe slechter de band, en hoe groter de kans dat er belachelijke wetten komen die helemaal niet gesteund worden door de (lokale) bevolking.
Tenslotte wordt Catalonië door Madrid gebruikt als
melkkoe. Dat is leuk voor premier Mariano Rajoy , maar voor Catalanen zelf is het toch wat minder florissant. In economisch opzicht doen ze het geweldig, maar ze worden continu naar beneden getrokken door Madrid dat bijzonder weinig presteert en er zelfs een vreselijke bende van maakt. Er is geen enkele reden voor Catalanen om dat te accepteren. Ze kunnen hun eigen boontjes prima doppen, daar hebben ze Rajoy en co. niet voor nodig.
Een mooie uitslag van het referendum dus. Hopelijk zetten de lokale autoriteiten hun push voor onafhankelijkheid nu inderdaad door ... en komt het er ook nog van.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.