Standard & Poors legt bom onder het noodfonds.
Nederlanders werden vanochtend wakker met ongeveer het volgende zonnige bericht.
NEW YORK - De kans bestaat dat de zes sterkste eurolanden, waaronder Nederland, de hoogst denkbare kredietstatus (AAA) bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's verliezen.
S&P houdt namelijk de kredietstatus van vrijwel alle eurolanden tegen het licht, zo bevestigde de financiële dienstverlener maandag.
Behalve Nederland hebben nog 14 eurolanden maandag te horen gekregen dat hun kredietstatus onder de loep wordt gelegd en mogelijk neerwaarts wordt herzien.
Onze oosterburen kregen een soortgelijk bericht. In de Frankfurter Allgemeine heette dat vanochtend al dreigen.
Die Ratingagentur Standard & Poors droht Deutschland und vierzehn weiteren Euro-Staaten eine Herabstufung der Kreditwürdigkeit an. In Berlin und Paris reagierte man gelassen darauf.
Op het moment dat S&P daadwerkelijk de rating van Duitsland naar beneden schroeft, geeft het bureau een Brevet van Gekte af. Tenzij Duitsland meer dan een kwart van zijn BBP in het noodfonds kiepert / garandeert, zal er niet zoveel gebeuren.
Voor Frankrijk is dat een heel ander verhaal. Die andere twee kredietpipos, Fitch en Moodys, waarschuwen ook al tijden voor de fragiliteit van de Franse kredietwaardigheid. Frankrijk zou het binne nkort maar zo met een Atje minder moeten doen. En dat heeft verstrekkende gevolgen.
Het land is namelijk een van de twee pijlers waarop het EFSF is gebouwd. Een downgrade van Frankrijk betekent een downgrade van het EFSF. En dat maakt dat het minder heeft van dat nieuwe Europese modewoordje: slagkracht.
Als de Franse kredietstatus afgewaardeerd wordt, is dat fantastische noodfonds ineens een heel stuk kleiner. In ieder geval klein genoeg om niet in staat te zijn de euro overeind te houden. Ja, beste mensen, verdriet is niet altijd leuk.